Táborfalva látnivalói

Betyárdombi tanösvény

Cím Táborfalva külterület 47.063833 N, 19.442506 E
A tanösvény 2800 m hosszú körsétaút, végigjárása kényelmes tempóban kb. 1,5 órát vesz igénybe. 6 állomásának tanösvény táblái a terület általános jellemzőit, az itt található természetes növénytársulásokat, jellemző fa- és cserjefajokat, a természetvédelmi oltalom alatt álló növényfajokat és állatfajokat mutatják be, valamint a szálaló erdőgazdálkodásról is olvashat az érdeklődő.

A tanösvény nagy része homokdombok között, erdős területen halad, de utunk során a homoki gyep és nyáras-borókás élővilágát is megfigyelhetjük.

A szabadon látogatható Betyár-dombi tanösvény megközelíthető járművel az 5-ös számú főúton. Táborfalva községbe érve Örkény-Tábor irányába fordulva kell haladni. Az utolsó laktanyánál balra, majd a táblákkal jelzett irányba. A településtől kb. 4 km.

A tanösvényt körbejárva számos érdekes, köztük védett állat- és növényfajjal találkozhatunk, mint például a homoki gyík (Podarcis taurica), a 2013-ban év madarának választott gyurgyalag (Merops apiaster), vagy a báránypirosító (Alkanna tinctoria).

A Betyár-dombi tanösvény az "1% az erdőkért!" pályázat támogatásákészült, 2010-ben adta át a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Táborfalvai Erdészeti Igazgatósága.
A tanösvény bejárásához ingyenes szakvezetés kérhető.
Taborfalva_Betyardombi_tanosveny.webp