Szulimán látnivalói

Szent Mihály arkangyal templom

Cím Szulimán Zrínyi tér 46.125802 N, 17.803769 E
Kapcsolat Web: www.mozsgotersege.hu
Szulimán nem nagy település, de a közepén egy nagyméretű gyönyörű zöld környezet van, neve Zrínyi tér. Római katolikus temploma a tér észak-nyugati részén található. 1722-ben építettek, 1880-ban átépítettek, majd 1890-ben Szent Mihály arkangyal tiszteletére szenteltek fel. Ismételten felújították 1994-ben. A főoltár Schrenk Gábor alkotása.

A templom bejárata a keleti homlokzaton van. Közvetlenül az ajtó előtt három kőkereszt van. Kissé távolabb a Szentháromság-szobor következik, amely a templom hossztengelyének és a templomajtó közepének vonalában áll.
Legalul - kis kovácsoltvas kerítéssel övezve - egy talapzat van, párkánysorral lezárva. Keleti oldalán egy kis falifülke van, de abban nincsen (már) szobor. A talapzaton egy hatszög keresztmetszetű oszlop áll. Ennek tetején van a kőből faragott Szentháromság-szoborcsoport.

Felhőtrónuson ül egymás mellett az Atya és a Fiú. Az idősebb arcú és hosszú szakállú atyaisten jobb kezében egy fém jogart tart. A bal keze csonka, sőt egész karja válltól lefelé hiányzik. Jézus hasonlóan járt, neki a jobb karja hiányzik. Bal keze megvan, azzal a ruháját fogja össze. Keresztje nem látható..
Kettőjük között nincs a Szentlélek. Csupán egy vékony vasrúd irányul közöttük felfelé, kissé ferdén.

A templom bejárata a keleti homlokzaton van. Közvetlenül az ajtó előtt három kőkereszt van.
Kirandulastervezo-Szuliman-Katolikus-templom-1.webp Kirandulastervezo-Szuliman-Katolikus-templom-2.webp