Szombathely látnivalói

Szombathely Katonatörténete Kiállítás

Cím Szombathely Aréna u. 8. 47.229999 N, 16.625273 E
Kapcsolat Telefon: 20/956-2225 Web: www.szombathelypont.hu
A „ római legiótól a Magyar Honvédségig” alcímet viselő, Szombathely helyőrség katonai múltjába bevezető kiállítás várja az érdeklődő látogatókat. A katonatörténeti kiállítás a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 11. kihelyezett filáléja.

A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány és a Magyar Honvédség szombathelyi Toborzó és Nyilvántartó Irodájának gondozásában működik. A kiállítás tematikusan mutatja be a római és középkort és az 1700-as évek állandó hadseregének kialakulását. Egyenruhák és fegyverek láthatók az 1848–49-es szabadságharctól 1945-ig. I. és II. világháborús katonai használati eszközök és hadifoglyok által készített használati tárgyak.

Érdekesség a szovjet hadsereg katonájának egyenruhája és felszerelése. Különleges a szombathelyi repülőtérről származó eszközök gyűjteménye. Részletesen mutatja be a Magyar Néphadsereg, majd honvédség szombathelyi alakulatait 1974-től a laktanya 2004-es bezárásáig. A kiállítást magángyűjtők által kölcsön adott emléktárgyaival egészítettük ki.

Rendelkezünk egy interaktív szobával, amelyben kézbe vehetők a katonai felszerelések. Van egy kiállító helység, ahol a magángyűjtők rendezhetnek időszaki kiállításokat. Az udvaron egyedi katonai járműveket állítottunk ki. A kiállítás alkalmas történelem és osztályfőnöki órák megtartására.

Igény esetén szakmai tárlatvezetést biztosítunk. A téli időszakban látogatókat előzetes bejelentkezés alapján fogadunk. Egyéni látogatók a Karneválirodán kérhetik a kiállítás megtekintését.
Szombathely Katonatörténete Kiállítás, Szombathely