Szombathely látnivalói

Szent Márton Látogatóközpont

Cím Szombathely Szent Márton u. 40. 47.232997 N, 16.631476 E
Az 1996/97-es Szent Márton Jubileumi Év óta fokozott érdeklődéssel keresik fel Szombathely városát, mint Szent Mártonnak, Európa egyik legismertebb szentjének szülőhelyét. Római emlékeket keresve, kultúrtörténeti értékekről hallva, településük névadójának, vagy templomuk védőszentjének szülőhelyét meglátogatva érkeznek látogatók a szombathelyi Szent Márton-templomhoz, amelynek eredete a IV. századig nyúlik vissza.

A Szent Márton Plébánián működik a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal kiindulópontja a Szent Márton Látogatóközpont. Itt áll a Szent Márton tiszteletére felszentelt templom, ami a legenda szerint Martinus szülőháza fölé épült. Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, Szent István király Magyarország védőszentjének választotta.

A Látogatóközpontban a következő tárlatok tekinthetők meg: Szent Márton és Savaria - Szent Márton tisztelete Szombathelyen, Szombathelyi Szent Márton ábrázolások, Szent Márton ábrázolások a Szombathelyi Egyházmegyében, Szent Márton a néphagyományban, Régészeti leletek és ötvöstárgyak a Szent Márton templom történetéből.

(Időszaki kiállítás: domonkos-rendi emlékszoba)
ELŐZETES BEJELENTKEZÉSSEL LÁTOGATHATÓ!
Szent Márton Látogatóközpont, Szombathely Szent Márton Látogatóközpont, Szombathely