Szinpetri látnivalói

Papírmalom

Cím Szinpetri Dózsa György u. 100/A 48.482351 N, 20.619539 E
Kapcsolat Telefon: 48/464-220 Web: www.legnagyobbkonyv.hu
A Guttenberg nyomdatörténeti kiállításon bemutatott rekonstruált eszközök alkalmasak arra, hogy Bibliamásolatokat hozzanak létre. A kiállításon megtekinthető egy Guttenberg teljes ólom betűkészlet másolata is és a Biblia 1-1 lapja már próbanyomtatásra is került.

Miért Hozták Létre A Múzeumot?
Semmilyen eredeti tárgyi eszköz nem maradt meg Guttenbergtől, így késztetést érzett a tulajdonos, hogy rekonstruálja a nyomtatáshoz szükséges felszereléseket. Több éves gyűjtőmunkával és szakmaisággal határozták meg a másolatok mibenlétét, méreteit, stb. Majd ezek alapján saját kezűleg készült el a rekonstrukció, mely egyedülálló a világon. A világon egyedül Bazelben található még egy ilyen gép. Több európai múzeummal egyeztetve kezdték el a munkát.

Először a gép készült el, majd a hozzá tartozó papírt előállító malom. Később sikerült a 269 karakterbőr álló betűkészlet másolatát is megszerezni, ami 500 éves. Egy milwaukeei gyűjtőtől került a múzeumhoz, hogy valóban hiteles másolat születhessen a nyomdagépen.

Ezekkel a saját eszközökkel készült el a 21. század legnagyobb könyve is. A szakmai világ minden részéről közel 2000 ember látogatott el a múzeumba, hogy megtekinthessék.

A helyszín Aggtelek környéke, a papírmalmot hajtó Jósva-patak melletti területen helyezkedik el a múzeumnak és a nagy könyvnek helyet adó épület, ami külső-belső hangulatában is illeszkedik Guttenberg szellemiségéhez is.

Világ Legnagyobb Könyve
A könyv az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról valamint épített örökségéről szól. 346 oldalas, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg. A könyvünket a Guinness 2010. március 21-én hitelesítette, mint “a világ legnagyobb könyve”.
Ahogy a középkorban, kódex kötéssel kötöttük be a könyvet. Ez azt jelenti, hogy az elő és hátlapján 4 cm vastag fatáblából készült és 13 egész marhabőrrel borítottuk be őket, valamint hagyományos módon kender madzagokkal, zsinegekkel, nagy tűkkel, vásznakkal varrtuk össze a könyv lapjait és gerincét. Öt darab nagy zsanér biztosítja, hogy a könyv nyitható legyen.
Papírmalom, Szinpetri Papírmalom, Szinpetri Papírmalom, Szinpetri