Szikszó látnivalói

Turul emlékmű

Cím Szikszó külterület 48.156721 N, 20.900158 E
Kapcsolat Web: www.kozterkep.hu
Abaúj és Borsod megye határán, az újfalusi parton, a 3-as főút nyugati oldalán áll a 34. császári és királyi gyalogezred emlékére állított emlékmű, közismertebb nevén, a turul.

Az ezredet még Mária Terézia alapította 1753-ban, és az I. világháborúban ide sorozták be a borsodi és abaúji fiatalokat. A harcokban elesett bajtársaik emlékére állították a túlélők, a Darvas Béla ongai földbírtokos által adományozott helyen. 1931. október 11-i ünnepélyes leleplezésén József királyi herceg is részt vett.

A 12 méter magas, haraszti kemény mészkőből készült oszlop Ligeti Miklós szobrász alkotása. Felső részén két évszám - 1733-1918 - olvasható, talapzatán az ezred kőből kifaragott címere látható. Alatta felirat: Ezen emlékművet a világháborúból élve visszakerült bajtársak emelték az ezred emlékének megörökítésére.

Az oszlop tetejére hatalmas, karmai közt kardot tartó, bronz turulmadarat helyeztek. Ezt az \50-es években eltávolították, majd nem sokkal később eltűnt a megyeháza pincéjéből.

1990-ben - a szikszói, az ongai, az arnóti és a felsőzsolcai önkormányzatok adományaiból - helyreállították az obeliszket, kijavították a megrongált feliratokat és az oszlop tetejére pedig visszakerült a Pócsik István által készített turul.
Turul emlékmű, Szikszó