Szentgál látnivalói

Tiszafás tanösvény

Cím Szentgál Miklós-Pál hegy 47.112495 N, 17.784291 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A 3,9 km hosszú tanösvény Bánd település mellett található, viszont területileg Szentgálhoz tartozik. A nyomvonal a Miklós-Pál hegy oldalában kanyarog. A Szentgáli tiszafás megközelítése személygépjárművel, Veszprém irányából Bánd településre beérve a temető mellett balra kanyarodva egy fedett pihenőhelytől gyalogosan a legcélszerűbb. Köszönhetően a Tájvédelmi Területnek a tanösvény körbekerített, így 3 helyen kapuk segítségével juthatunk be. A tanösvényen megismerkedhetünk a tiszafával, mint fafajjal, és néhány lágyszárú növénnyel.

A környék növény- és állatvilága
A tiszafás-bükkös átmeneti erdőtársulás a karszterdő és a gyertyános bükkös között. A felső szintben egyeduralkodó a bükk, mellette található elegyfajok: virágos kőris, nagylevelű hárs, korai juhar. Szórványosan előfordul a hegyi juhar, hegyi szil, barkóca berkenye, cser, mezei juhar, madárcseresznye és a magas kőris.

A cserjeszintben jellemző a babérboroszlán, a húsos som, és az alacsony záródású foltokon a szeder fajok. A gyepszint nyáron nudum, aljnövényzet nélküli, tavasszal a szagos müge, az árvacsalán, az erdei ibolya, a bókoló fogasír, az erdei szamóca, az erdei szélfű uralják. Védett növények: tiszafa,szúrós csodabogyó kétlevelű sarkvirág, bíboros kosbor, széleslevelű nőszőfű, kardos madársisak, pirítógyökér.

Állatvilága annyiban tér el a környező erdőkétől, hogy a nagyvad (szarvas, őz, vaddisznó és muflon) a védőkerítésen belül nem található meg. Védett állatok: örvös légykapó, nagyfülű denevér fekete harkály zöld küllő csuszka erdei pinty.
Tiszafás tanösvény, Szentgál Tiszafás tanösvény, Szentgál Tiszafás tanösvény, Szentgál Tiszafás tanösvény, Szentgál