Szentbékkálla látnivalói

Római katolikus templom

Cím Szentbékkálla Kossuth utca 14. 46.889477 N, 17.564311 E
Kapcsolat Web: www.szentbekkalla.hu
Az írásos emlékek szerint Szentbékkállának már 1333-ban plébániája volt. A templomról az első részletes egyházlátogatási jegyzőkönyv 1745ben tesz említést, amely szerint a templom elég rossz állapotban van, nagyobb rendre és tisztaságra lenne szükség. Egy további, 1760ban kelt írásból megtudjuk a templom állapotáról, hogy nem annyira díszítésre, hanem bővítésre és meszelésre szorul, a tornya omlással fenyeget, romos.

A mai templomot gróf Eszterházy Károly egri püspök (nem védnöki kötelességből, hanem barátilag, mintegy társ birtokosi kegyeletből és nemes lelkiségből) építtette 1790-1799 között, késő barokk stílusban. A terveket valószínűleg Fellenthály Fellner Jakab készítette. A bőkezű mecénás halála miatt a kéttornyúra tervezett impozáns templom szerényebb külsővel, csak 1860-ban megépülő egy toronnyal fejeződött be, Ranolder János püspök jóvoltából. Fatér Mihály plébános 1859-ben kerül a faluba, aki nagyon sokat tett a templomért. Csináltatott istenkoporsót, elkészíttette a Lourdesi Mária oltárt, a régi rozzant orgona helyett 1869-ben a híres Ország Sándor budapesti orgonakészítő által megépíttette az orgonát. A régi a köveskáli templomé lett.

A templom legnagyobb jótevője a helyi születésű Szabó György veszprémi kanonok, aki az 1895-ben az eddig földes templomot kiköveztette, 1896-ban kifestette és 1899-ben új oltárt építtetett a szombathelyi Heckenast János aranyozó és oltárépítővel. Az oltárkép Gyülölcsoltó Boldogasszonyt, a mellékalakok szobrai jobboldalt Szent István, baloldalt Szent Imrét ábrázolják.

Ettől az időtől-napjainkig szentbékkálla lakóinak, valamint a faluhoz kötődő emberek adományaiból tovább fejlődött és gazdagodott a templom és környezete. 1955-ben elkezdődik a szentély kifestése: a három freskó Jeges Ernő festőművész munkáját dicséri. 1988 és 1990 között új tetőszerkezet és cserép kerül az épületre, és megújul a homlokzat is. A hosszú évtizedek alatt elkopott orgona felújítására gyűjtés indul 2006-ban. A nagylelkű támogatóknak köszönhetően a műemlék orgona, teljes körű felújítása 2008 júliusában fejeződött be.

Jelenleg a templom, nem csak az egyházközség tagjait szolgálja, hanem színtere jelentős komolyzenei hangversenyeknek is. Kovács Géza a Nemzeti Filharmónikusok igazgatója (büszke szentbékkállai pincetulajdonos) önzetlen segítségével sikerül minden évben megvalósítani a templomi zenekari koncerteket. A Nemzeti Filharmonikusok Grazioso kamarazenekarának művészei minden nyáron szombat esténként adnak koncertet.
Római katolikus templom, Szentbékkálla