Székesfehérvár látnivalói

Városi Képtár - Deák Gyűjtemény

Cím
Székesfehérvár
Oskola u. 10.
47.192413 N, 18.408277 E
Útvonaltervezés
A kiállítás több mint 600 négyzetméternyi terét három belvárosi műemlék jellegű épület összenyitásával alakították ki. Így magában foglal egy a XVIII. század második feléből származó, freskóval díszített termet is, mely minden bizonnyal a gróf Esterházy Ferenc, Fejér megye főispánja által a XVII. század végétől, majd családja által a XIX. század elejéig birtokolt belvárosi palota szobája volt.

Deák Dénes gyűjteménye jelentős helyet foglal el a magyarországi XX. századi művészetet bemutató kollekciók között, a modern magyar festészet legfontosabb irányzatait a századelőtől a 60-as évekig szinte teljességében mutatja be.

A Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos alkotásaival induló kiállításban helyet kapott a modern magyar festészet nyelvezetét megteremtő társulás a Nyolcak (Kernstok, Czóbel, Pór, Tihanyi, Berény, Czigány, Orbán, Márffy) alkotóinak több kiemelkedő műve, valamint az Európai Iskola művészei (Vajda Lajos, Amos Imre, Anna Margit, Gadányi Jenő...) és az Elvont Művészek Csoportjából Gyarmathy Tihamér, az életműben jelentős szerepet betöltő alkotásai. A festészeti és grafikai tárlatot önálló szobrászati, kisplasztikai és éremkiállítás egészíti ki, melyben Vedres Márk, Ferenczy Béni, Pátzay Pál és mások alkotásai tekinthetők meg.
deak_gyujtemeny_1.JPG deak_gyujtemeny_2.JPG deak_gyujtemeny_3.JPG deak_gyujtemeny_4.JPG