Székesfehérvár látnivalói

Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló

Cím Székesfehérvár Fürdő sor 3. 47.199452 N, 18.401968 E
A csillagda 40 éve működő 30 cm átmérőjű távcsövével a Holdon akár 1 km-es részleteket is megpillanthatunk
A bemutatási időszakban szép látványt nyújt napnyugta környékén az Esthajnalcsillag néven ismert Vénusz bolygó.
Megtekinthető a gyűrűjéről híres Szaturnusz, csillagködök, galaxisok.
Iskolai osztályok, csoportok érkezését kérjük néhány nappal korábban jelezni.

A bemutatási időszakokban minden hétfőn és pénteken 19 órától 21 óráig a csillagvizsgáló önkéntesei ügyeleti rendszerben állnak az érdeklődő közönség rendelkezésére.Mit tudunk nyújtani a látogatóinknak?Sötétedés után, tiszta égbolt esetén

- Távcsöves bemutató: A 30 cm átmérőjű teleszkóppal a Hold felszínén nyugodt légkör esetén akár 1 km-es részletek is megpillanthatók. Megfigyelhetők a Vénusz fázisai, a Jupiter felhősávjai és holdjai. Nagyszerű látványt nyújtanak a Fiastyúk csillagai, a Szaturnusz gyűrűrendszere, az Orion-köd és más égi érdekességek. Az aktuális látnivalók és bemutatható égitestek azoban függnek az évszaktól és az égitestek pillanatnyi állásától.Van, mikor egyszerre több, de van, mikor nincs látványos bemutatható objektum.

- Szabadszemes égboltismertető: Az érdeklődőknek a Csiilagvizsgáló teraszán segítünk eligazodni a csillagos égbolton, bemutatjuk az égen éppen látható csillagképeket, elmondjuk jellegzetes látnivalóikat és aalkalmanként a hozzájuk fûződő mitológiai történeteket is.Tiszta égbolt esetén napnyugta előtt

A nyári időszámítás bevezetésével egyre későbbre tolódik a sötétedés, ami lehetetlenné teszi a valódi csillagos égbolt bemutatását. Ebben az esetben a következő programokat tudjuk nyújtani:

- Nap és a napfoltok távcsöves bemutatása: Speciális fénycsökkentő szűrő alkalmazásával biztonságosan megfigyelehtjük a Nap felszínét. A Napon 11 éves periódussal hol több, hol kevesebb folt jelentkezik. Jelenleg sajnos épp napfoltminimumban vagyunk, és még a szokásosnál is kevesebb figyelhető meg. Annyira, hogy szinte szenzációszámba megy, ha egy-egy folt megjelenik rajt.

- Napnyugta és a kapcsolódó légköri jelenségek szabad szemes megfigyelése és magyarázatuk: Csillagvizsgáló teraszáról megfigyeljük a naplementét, és eközben alkalmunk nyílik megbeszélni olyan kérdéseket, mint: Ott van-e az égitest, ahol látjuk? Mennyi idő alatt megy le a Nap? Hogy tudjuk meghatározni, milyen messze van a horizont? Miért kék az ég? Miért vörös a kelő és nyugvó Nap? Miért lehet belenézni a kelő és nyugvó napba?Időjárástól független programok:

A Csillagizsgáló kupolájának és az alatta található főműszer, a 30 cm tükörátmérőjű Newton-teleszkóp bemutatása. Vetített képekkel és egyéb eszközökkel szemléltetett ismeretterjesztő előadások.


Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, Székesfehérvár Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, Székesfehérvár Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, Székesfehérvár Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, Székesfehérvár