Szeged látnivalói

Víztorony

Cím Szeged Szent István tér 46.258492 N, 20.150200 E
Kapcsolat Telefon: 62/558-844
Szép kialakítású pihenőpark és egy ipartörténeti különlegesség, az ország első vasbetonból készült víztornya fogadja a látogatót a Szent István téren. Az 1004,8 m3 víz befogadására alkalmas tornyot Zielinski Szilárd tervezte, 1904-ben épület fel és mindmáig eredeti funkcióját szolgálja. Teljes egészében vasbetonból építették meg, nem kivétel a bejárati ajtó és az 54,9 magasra törő zászlótartó rúd sem.

A 2006-ban felújított torony belsejében Foucault-inga függ, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog a saját tengelye körül. Színes szódavizes üvegek, fizikatörténeti kiállítás és a víztorony tetejéről kitáruló pompás panoráma fogadják a lépcsőmászást felvállaló turistákat. A torony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható, akik jelentős hatással voltak Szeged városképének alakulására.

Az árvíz utáni palotás város igazi építészeti különlegességgel is büszkélkedhet, az újabban Öreg hölgyként emlegetett építmény a legkorábbi magyar vasbeton szerkezetű ipari emlék. Egyszerű, ötletes fölépítésével, puritán dísztelenségével, a mérnöki lelemény mintaképe. A fölépítése óta eltelt idő és a modern, 20. századi építészet megannyi vívmánya a mai szemlélőben már nem kelti azt a meghökkentő újdonságot, amelyet ez a kivételes építmény a maga korában jelentett. A századforduló modern szellemű építészeti törekvései, és a szecesszió geometrikus irányzatának jegyei adnak különleges megjelenést a ma is működő víztoronynak.

A víztornyot eredetileg is kilátószinttel építették meg, felújítása óta a nyári időszakban és esetenként nyílt napok keretében látogatható. A toronyban két állandó kiállítás van: a földszintjén szikvízgyártó gyűjtemény, a VII. szinten fizikatörténeti kiállítás kapott helyet. A II. szinten a torony eredeti és a felújítás tervei, valamint fotók tekinthetők meg a felújított víztoronyról.

Nyitvatartási időpontok:
Április 1-től október 31-ig minden hónap első szombatján 10 és 16 óra között tekinthető meg a víztorony. Ezeken a napokon előzetes bejelentkezés nélkül bárki megnézheti a víztornyot, a benne berendezett kiállításokat.
A torony megtekintése belépőjegy vásárlásával lehetséges. Ilyenkor a helyszínen lehet megváltani a belépőjegyeket.
Víztorony, Szeged Víztorony, Szeged Víztorony, Szeged