Szeged látnivalói

Szegedi füvészkert

Cím Szeged Lövölde u. 42. 46.231665 N, 20.159009 E
SZTE Füvészkert - Az egyetem zöld szigete
A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje az ország egyik legnagyobb botanikus kertje. Igényes, gyönyörű környezetben várja a szakembereket, tanulni vágyó iskolásokat, egyetemistákat, vagy azokat, akik kikapcsolódásra vágynak az élettel teli zöld világban!

A Füvészkert feladata sokrétű:
- a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a veszélyeztetett növényfajok védelme
- gyűjteménykezelés
- oktatás, ismeretterjesztés
- tartalmas kikapcsolódás biztosítása

A biológiai sokféleség megőrzése érdekében hozzájárulunk a védett növények génállományának megőrzéséhez. Több, mint 40 védett fajt ismerhetnek meg a látogatók a Füvészkertben. A védett növények hazánk nemzeti kincsei közé tartoznak, olyan növényünk is van, amely kizárólag Magyarországon él. A távoli vidékek fajai közül elsősorban a gazdaságilag hasznos (táplálék-, ipari- és dísznövényeket) mutatjuk be.

Közép-Európában egyedülálló módon csak a szegedi Füvészkertben látható az indiai lótusz. Már a növény is lenyűgöző és különleges látványt nyújt, pláne, hogy virágzáskor 1200 négyzetméternyi tófelületet borít be rózsaszín virágaival. Különlegességünkre építettük nyár végi programunkat, a Lótusz napokat, mely mára több ezer látogatót csábít az ország minden területéről kertünkbe.

Füvészkertünk minden évszakban a folyamatosan változó kert szépségeivel várja vendégeit. Üvegházainkban egzotikus növényeket mutatunk be. Az ide látogatók megismerhetik, hogyan alkalmazkodtak a növények a trópusi klímához, gyönyörködhetnek a fán lakó orchideák különös kavalkádjában, élőben láthatnak banánt, kávét, sőt, húsevő növényeket, de azt is kipróbálhatják, valóban szemérmes-e a mimóza. A rózsakertben több mint 120 fajta rózsa illatozik. Az itt eltöltött pihenést érdemes az arborétumban folytatni. Kaktusz és pozsgás gyűjteményünk is figyelemre méltó, és néhány igazi élő kövületet is megvizsgálhatnak a kíváncsiak nálunk.

Az igazán érdeklődök abba is bepillantást nyerhetnek, hogyan készül a tudomány a szegedi Füvészkertben.
A füvészkert, mint egyetemi egység, elsősorban az egyetemi oktatást és kutatást szolgálja. Igen fontos tevékenységünk azonban a környezettudatos szemléletmód kialakítása. Ezt szolgálják az általános és középiskolásoknak szóló természetismereti programok, a tanórán kívüli foglalkozások, a hétvégi családi programok és kiállítások.

A kert gazdag madárvilággal is rendelkezik. Sokat közülük élőben is láthatnak a türelmesebb látogatók, s különösen tavasszal éneküktől hangos a kert. Madárodú- és madáretető bemutatónkkal arra ösztönözzük látogatóinkat, hogy saját környezetükben is madárbarát kerteket alakítsanak ki.
Érdekes, izgalmas és tartalmas programokkal várjuk a családokat, baráti társaságokat is.

Évek óta sikerrel rendezzük meg a Víz világnapját, Föld napját, a Madarak és Fák Napját. Különleges programunk nyáron a kert ékességéhez, az indiai lótuszhoz kapcsolódó Lótusz napok és a nyár végi

Füvészkertész tábor
Minden évszakban izgalmas vetélkedőkkel, családi programokkal, kézműves foglalkozásokkal, vásárral, irodalmi és zenei estekkel, kiállításokkal várjuk a hozzánk érkezőket!
Szegedi füvészkert, Szeged Szegedi füvészkert, Szeged Szegedi füvészkert, Szeged Szegedi füvészkert, Szeged