Szeged látnivalói

Dorozsmai Tájház

Cím Szeged Kiskundorozsma, Negyvennyolcas utca 1. 46.275082 N, 20.063243 E
Kapcsolat Telefon: 70/555-3636 Web: www.szegedtourism.hu
Szeged látnivalói közé tartozik a Dorozsmai Tájház és a nagygazdaház is. Szeged-Kiskundorozsmán egy hely, ahol eredeti környezetben, egy széles kapunyitással megtekinthetik a település népi és a „polgárias” jellegű tárgyi, szellemi kultúráját. Mindezt egy telken, Szeged-Kiskundorozsma központjában, az ősi dorozsmai domb mellett.

A látogatóbarát Dorozsmai Tájház
Az épület 1881-ben a „DOROSMA nagyközség Felvételi előrajzai” tervrajzon már szerepel. Népi építészet jegyeit magán hordozó, alacsony három ablakos, tapasztott, fehérre meszelt mestergerendás régi ház. Áll: konyha-kamra, lakószoba és tisztaszoba helységekből, mely helyben gyűjtött, a korra jellemző bútorokkal, eszközökkel és tárgyakkal úgy lett berendezve, mintha a nagyszüleink élnének benne. Alázattal és tisztelettel a látogatás ideje alatt minden berendezési tárgyat kézbe vehetnek, vagy akár a funkciójuk szerint használhatnak is. A kiállított tárgyak, a lakásbelső nemcsak nosztalgiát ébreszt a Látogatókban, hanem életképet ad az egykori autentikus falusi népi életről.

Nagygazdaház
A nagygazdaházban megtekinthetik a helytörténeti termeket, ahol a „polgárias” jellegű tárgyi emlékek lettek kiállítva. A termek egymásba nyílnak, ami végigvezeti a látogatókat.

A tájház és a nagygazdaház az 1800-as évek közepétől az 1900-as évek közepéig tartó korszak tárgyi emlékeit , enteriőrjét mutatja be. Aki múzeumi élményt keres, és Szeged-Kiskundorozsmára jellemző helytörténeti anyaggal berendezett épületet szeretné megtekinteni, az keresse fel a Dorozsmai Tájházat!

A Dorozsmai Tájházat alapította: Deli Albin és családja. A tájház ünnepi felavatása: 2017.június 23. Csongrád Megyei Honismereti Egyesület szervezésben történt. A tájház működtetését és fenntartását a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint Deli Albin és családja finanszírozza. A tárlatvezetést magyar nyelven Deli Albin vezeti.
Dorozsmai Tájház, Szeged Dorozsmai Tájház, Szeged Dorozsmai Tájház, Szeged