Szeged látnivalói

Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő

Cím Szeged Tisza Lajos krt. 24. 46.256024 N, 20.149425 E
Kapcsolat Telefon: 62/425-721 Web: www.szegedsport.hu
A szegedi fürdőkultúra gyökerei a messze múltba nyúlnak. A méltán híres Városi Gőzfürdő 1896-ban a Millennium évében készült el törökországi tanulmányok után Ádok István kivitelezésében Steinhardt és Lang bécsi építészek tervei alapján eklektikus stílusban.

Az épületben nemenként elkülönülő közös gőz- és kádfürdőegységek üzemeltek. 1927-ben a város melegvizű kutat fúratott Pávai Vajna Ferenc geológus tervei alapján a gőzfürdő szomszédságában. Ebből a kútból tört fel 944 méter mélységből az Anna-kút vize, mely 49°C-os, és 1929-ben gyógyvízzé minősítették. A forrás fölé ivócsarnokot emeltek, és vizét a Városi Gőzfürdőbe is bevezették. Az eredetileg tisztasági fürdőnek készült fürdő a gyógyászat irányában fejlődött tovább.

1933-tól már gyógyiszappal végeztek kezeléseket. 1938-ban nyilvánították a fürdőt gyógyfürdővé, Szegedet pedig fürdővárossá. 1942-től az orvosi szaktanácsadást és rendelést vezették be a fizikoterápiával együtt, majd 1950-től mozgásszervi rehabilitációs szakellátás is beköltözött a fürdőbe.

A Fürdőt 2002-ben zárták be ideiglenesen. Szeged városának önkormányzata, az állam és a fürdő saját erejének köszönhetően a 100 éves Anna Fürdő kívül-belül megújult, és egy új épületszárnnyal gazdagodott, melyben a XXI. század minden kihívásának megfelelő gyógyászati szárny kapott helyet. A felújított fürdőépület jobb szárnyában termál- és élményfürdő, míg bal szárnyában wellness-fürdő épült ki.
Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, Szeged Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, Szeged Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, Szeged