Szeged látnivalói

Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont

Cím Szeged Mátyás király tér 26. 46.240692 N, 20.136540 E
Kapcsolat Telefon: 20/502-1953
A szeged-alsóvárosi Havi Boldogasszony templom és kolostor középkori és gótikus falai között és a barokk templomban a látogatók megismerkedhetnek a ferencesek és Szeged múltjával.

A ferencesek Alsóvároson, Szeged parasztvárosnak nevezett részén 1444-ben telepedtek le. A ma álló templomot 1503-ban szentelték fel. A ferencesek évszázadokon keresztül gondoskodtak a környék lakóinak lelki életéről, de hatással voltak mindennapjaikra is: a fűszerpaprika meghonosítása és a napsugaras házoromzat is hozzájuk köthető, a török időkben pedig orvosi, oktatói feladatokat is elláttak. A török utáni időkben nagyarányú átalakítások kezdődtek: ekkor alakult ki a templom ma is látható barokk berendezése és vált teljessé a kolostor épülete.

A látogatók bepillanthatnak olyan, eddig rejtett részletekbe, mint a kőtár, a kolostorkert, a quadrum (belső kert), a refektórium (ebédlő) vagy a sekrestye.
Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, Szeged Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, Szeged Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, Szeged