Szanda látnivalói

Jurta-tó

Cím Szanda külterület 47.940004 N, 19.453262 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Telefon: 20/926-8146 Web: www.jurtato.hu Email küldése
A Cserhát hegységben, a Nógrád-megyei Terény község peremén, (Balasagyarmattól 20 km-re), a Szanda-patak völgyében egy 10 hektáros parkban található a 6,5 hektáros vízfelületű tó.

2012-ben tórekonstrukciós munkálaton esett át, így nyervén el végleges formáját.
Vízutánpótlásról a bő vizű Szanda patak gondoskodik, valamint saját forrásokkal is rendelkezik. A keletkezett többlet vizet egy alsó leeresztővel ellátott műtárgy, valamint egy bukógát továbbítja el. A meder egyenletes, a gát felőli oldalon 4-4,5 m, a szemben lévő tilalmi zóna 80-100 cm vizet tud magáénak.

A parton, kényelmes horgászhelyeket kínálunk minden kedves horgászunknak. A horgászhelyek, stégek kialakításánál fontos szempont volt, hogy a vendégek kényelmesen horgásszanak, ne legyenek túl közel egymáshoz.
A hosszanti gáton, valamint a vele szemben lévő oldalon kényelmes stégek kaptak helyet, bő 10 méterenként. Ez két oldal lehetővé teszi kb. 20-30 horgász kényelmes elhelyezkedését, akár verseny körülmények között is.

Legjellemzőbb halfaj a ponty, de fogható még, amúr, csuka, kárász, keszegfélék (dévér, vösrösszárnyú, bodorka, karika) is.
A nemeshalakból ponty, amur, csuka, már mindegyikből vannak 10 kg feletti példányok, a kárászokból vannak 1 kg felettiek. A kifogott hal napi áron megvásárolható.
Kirandulastervezo-Szanda-Jurta-to.webp Kirandulastervezo-Szanda-Jurta-to-2.webp Kirandulastervezo-Szanda-Jurta-to-3.webp