Szalafő látnivalói

Bölényrezervátum

Cím Szalafő Pityerszer 46.864141 N, 16.333311 E
Kapcsolat Web: www.orseginemzetipark.hu
A szalafői Pityerszeren található bemutató területen eddig négy eurázsiai vadlóval osztozó, Szittya nevű növendék bölénybika immár három tehén és borjaik társaságát is élvezheti.

A kistapolcsányi bölényrezervátumban 1958 óta foglalkoznak a múlt század elején a szabad természetből kipusztult európai bölény szaporításával. A 140 hektárnyi különleges rendeltetésű erdőben 27 hektár áll a bölények rendelkezésére, ahol a kezdetektől napjainkig már csaknem 200 bölényborjú született. A nemzeti park munkatársai 2016 őszén vették fel a kapcsolatot a rezervátum vezetőivel. Összesen 11 bölény megvásárlásáról állapodtak meg, majd megkezdődött az állatok elkülönítése a többiektől. A szlovák és magyar hatósági engedélyek beszerzését követően az állatok első csoportjának, három tehénnek és borjaiknak elszállítását 2017. június nyolcadikán bonyolították le. Az állatokat altatólövedékkel kábították el, vért vettek tőlük, mikrochippel jelölték, majd speciális állatszállító kamionba rakták őket. Felébresztésüket követően a szerelvény azonnal hazaindult és mintegy öt órás utat követően érkezett Szalafőre. Az állatokat itt karanténba helyezték mindaddig, amíg a vérvizsgálatok eredményei rendelkezésre nem állnak. Az esemény nagy érdeklődést váltott ki a bölénnyel foglalkozó szakemberek körében is, mivel ilyen mennyiségű állat áthelyezésére nagyon ritkán van példa. Az állatok altatása, vérvétele során a Szlovák Állatorvosi Kamara vadállatokra specializálódott tagjai és a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai működtek közre. Singa, Silia és Siba, valamint borjaik Sibyla, Sigur és Sihara a Pityerszeren található bemutató területen várják be társaikat és ezt követően kerülnek át arra a vadon területre, ahol ezt követően emberi beavatkozás nélkül élik majd életüket.

A Kárpát-medence területéről a középkorban kipusztított európai bölény Őrségi Nemzeti Parkba való visszahonosítása egy újabb látványosságot szolgáltat az ide látogatóknak, a bölények pedig a vadon terület legelésével hozzájárulnak az őrségi táj fenntartásához és ezen keresztül az emberi életminőség javításához.
Bölényrezervátum, Szalafő