Szákszend látnivalói

Római katolikus templom

Cím Szákszend Fő u. 2. 47.551996 N, 18.172405 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Szákszend legkorábban épült temploma a szendi római katolikus templom. Szend történeti szerkezetének központjában, a Fő és a Kis utca metszéspontjában helyezkedik el. A téglalap alaprajzú, egyhajós templom szentélyével fordul a Fő utca tengelyébe. A Munkás Szent József római katolikus templom 1746-47-ben épült Kutner Jakab tervei alapján. 1793-94-ben Gött Antal terveinek megfelelően átépült és kibővült. Ekkor épült déli homlokzata elé a tornya is. Az építkezés anyagi támogatója gróf Esterházy József volt. A templomot a 19. században felújították. A templombelső három boltozatmezőjében Prokop Péter 1955-ben készült freskói láthatók.

A Kis utca és a Fő utca találkozásában egy szigeten áll az egyhajós, nyújtott félköríves szentélyzáródású templom, a déli főhomlokzatán toronnyal. A félköríves záródású szentély homorú ívvel csatlakozik a főhajóhoz. Jobb oldalon kis sekrestyét építettek hozzá, mely ezt a lendületet folytatva íves kialakítású oromfallal csatlakozik hozzá. Az épület magán viseli mind a barokk, mind későbbi korok építészetének jegyeit. A főhomlokzaton a templomhajó sarkai hátrahajló ívben lemetszettek, felül ezt az ívet követve a torony háromszögletű oromzattal csatlakozik a hajóhoz. Az attika szélén két oldalt a vértesszentkereszti bencés apátságból származó oroszlánokat ábrázoló kőfaragványok építettek be. A templomhajót kontyolt nyeregtetős kialakítású fedélszék és cserép fedi, a torony háromszögletű oromzatos törtvonalú órapárkány feletti nyolcszögletű toronysisakját fémlemezzel fedték be.

A templom külseje gazdagon díszített. A szegmensívvel keretezett táblásdísszel ellátott ablakok felett, tükrös, triglifes párkánydísz látható. A szentély hátsó falának tengelyében az ablakokhoz hasonlóan kialakított falfülkében Madonna szobrot helyeztek el. A bejárat a torony aljában van, előtte támfalakkal gyámolított feltöltésen kis parkot alakítottak ki.
Szakszend_Katolikus_templom.webp