Szabadkígyós látnivalói

Wenckheim-kastély

Cím Szabadkígyós Áchim András u. 23. 46.608876 N, 21.084055 E
„VENDÉGSÉGBEN WENCKHEIMÉKNÉL”
A Wenckheim házaspár hét gyermeket nevelt fel és híres volt kiterjedt társadalmi életéről. Több ezer vendéget fogadtak a kastélyban, amit a fennmaradt kígyósi vendégköny sokezer bejegyzése is bizonyít.

Vendégeik között a főúri világ neves tagjai is megtalálhatóak, mint például az Erdődy, Károlyi, Draskovich, Bolza, Teleki, Dessewffy, Csekonics, Zichy, Esterházy, Szapáry és Cziráky grófok, a Trauttenberg és Vécsey bárók.

A felújított épületben egy korszerű, interaktív kiállítás került kialakításra, melynek címe: „Vendégségben Wenckheiméknél”. A kiállítás olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne a kastélyba. Érkezéskor egy vizitkártyát kapunk, egy kiválasztott karakterrel és a vendégkönyvbe is bevezetésre kerül a nevünk. A kiállítás személyes hangon megszólaló hősei a kastély egykori lakóit idézik meg, hétköznapjaikat és ünnepeiket is elmesélik, főúri tradíciókon, szertartásokon és romantikus, szerelmes főúri történeteken kalauzolják végig a kastélyba látogatót. Így a vendégek egy varázslatos, arisztokrata világba csöppenve játékos formában élhetik át a főúri hagyományokat.

A KIÁLLÍTÁS BEMUTATÁSA
A kiállítás a személyes hangon megszólaló hősökkel a hiteles lokális történeteket, valamint az anekdotákat helyezi központba. A látogatók egy varázslatos világba csöppennek, amelynek az interaktivitás egyik meghatározó eleme.

Az épületbe az elegáns eredeti főbejáraton lép be a látogató – ugyanúgy érkezik meg, mint az eredeti lakók és vendégeik –, mintha vendégségbe érkezne a gróf Wenckheim családhoz. Az előcsarnokban található jegypénztárnál megveheti a kiállításra szóló belépőjegyét, és igény esetén átveheti a visual guide készüléket.

Ezt követően a látogató erre kialakított terminálokon beírja a nevét a vendégkönyvbe, amelyet oly sok éven át töretlenül vezettek a kastély lakói. Az adatok bevitele után már nyomtathatjuk is a saját személyes vizitkártyánkat, amelyen a látogató korosztályához illő korabeli fényképet is találunk.

KIÁLLÍTÓTEREK BEMUTATÁSA
Az előcsarnokból a fogadószalonba lépve és a könyvtárba fordulva kezdhető meg a kiállítás bejárása, amely a reprezentatív vendégfogadó helyiségekkel indul.

A könyvtárban az elegáns enteriőr visszaállítása mellett különböző interaktivitásra sarkalló eszköz is elhelyezésre került, mint például a könyvajánló installáció, amely a vizitkártya segítségével a korábban megadott adatok alapján ajánl köteteket. Az egyes kötetek megérintésével a kijelzőn láthatóvá és lapozhatóvá válik a tartalma. Továbbá egy „mesélő kép” segítségével a kastélyt tervező neves építészünk, Ybl Miklós munkásságával ismerkedhet meg a látogató.

Visszaérve a reprezentatív nagyszalonba, megpihenhetünk a replika fotelek és karfás kanapék valamelyikén, és a korabeli újságok másolatait lapozgatva átélhetjük a régmúlt idők kényelmes pillanatait. De a hagyományos eszközök mellett lehetőség adódik a különböző élményelemek kipróbálására is. A szalonban elhelyezésre került mesélő festmény I. Ferenc József császár és király második látogatását ábrázolja. Mozgásérzékelő segítségével kel életre a kép, és egy animációs filmen mutatja be a jeles alkalmat. A filmben a nyolcéves Krisztinát alakító színész kislány meséli el születésének és árván maradásának a történetét, Sisi és Ferenc József látogatását és köszöntését, majd Ferenc József második látogatását, amikor már lánya fogadta virágcsokorral a királyt. (Az ezen jelenetet ábrázoló eredeti festmény megsemmisült.)

Szintén a nagyszalonban találjuk az egyik fontos elemét a kiállításnak: az eredeti vendégkönyvet, és mai párját, a vizitkártya-aktiváló terminált, ahol a látogató saját kézírásával jegyezheti be magát, mint a Wenckheim család vendégét.

A látogatói útvonal a „női szakasszal” folytatódik a Grófnői szalonban, ahol a „női szerepvállalás” installáció segítségével egy bátorságpróbán vehet részt a látogató: a királyi üdvözlő verset olvashatja fel egy mikrofonba, majd egy nevére szóló üdvözlőlapot írhat meg és küldhet el a vizitkártya aktiválása után. A fiatalabb korosztály számára is érdekes attrakció a festőállvány installáció, ahol digitálisan színezhetnek ki, restaurálhatnak egy képet.

A látogatói útvonal innen az úgynevezett Grófnéi hálóba vezet, ahol egy interaktív barométer segítségével akár a múltbeli havi vagy éves átlaghőmérsékletet is megismerheti a látogató. Található itt egy személyzeti hívó csengőrendszer is, amelynek a segítségével a többi, már a folyosón haladó látogatóval is kapcsolatot lehet létesíteni egy webkamera, és telefongyári beszélő tölcsérek segítségével. Amennyiben nincs senki a csengő túloldalán lévő folyosón, akkor a különböző csengők meghúzásával kisfilmeket nézhet a látogató a kastély személyzetének hétköznapjairól.

A grófnői fürdő és öltöző pedig természetesen a századforduló világába kalauzolja el a látogatót. A felújítás során felfedezett, majd gondosan restaurált fürdőkád és a kézzel festett paravánfal magával ragadó látványa mellett a látogató kipróbálhatja a parfümös üvegcséket, az ékszerdoboz kinyitásával pedig régi melódiákat hallgathat, amelyeket a grófnő hangversenyeken is énekelt. Az úgynevezett „Divatinstalláció” segítségével a korabeli divatot ismerheti meg a látogató. Továbbá egy hologram is segít elképzelni, hogyan öltöztették anno a komornák az úrnőiket.

A gyerekszoba pedig átalakul egy napfényes műteremmé. Wenckheimék szerették a nyilvánosságot, sok társasági lapban szerepeltek, tehát mondhatjuk mai szemmel nézve igazi „celebek” voltak. Rengeteg fotó maradt fenn róluk, amikor különböző háttérrel és izgalmas jelmezekben pózolnak a kor kedvelt főúri kikapcsolódási formája, az ún. életkép-jelenetek eljátszása közben. A szoba fő attrakciója erre a játékra reflektál. Egy digitális fényképezőgéppel a látogatók is készíthetnek magukról hasonló képeket különböző jelmezekben. A látogatás végén lehetőség adódik az elkészült fényképek megvásárlására is.

Az északi teremsor első terme a Grófi hálószoba, amely a kastély „férfi szakaszának” a nyitánya. A szoba egy vetítőteremmé alakult, és a kastélyhoz, valamint a grófi családhoz köthető filmeket nézhetünk itt.

A 19. század hangulatát visszaadva, de a mai igényeket kielégítve, a koncepció szerint a mozgóképeket egy olyan eszköz állítja elő, amely egy digitális projektor és egy korhű filmvetítő berendezés keresztezése.

A következő terem a Grófi dolgozószoba, amely a fennmaradt dokumentumok alapján félenteriőrként lett berendezve, trófeákkal a falon. A Wenckheim család a repülés szerelemese volt, és gróf Wenckheim (V.) József volt az első, aki a két világháború között magán repülőgéppel rendelkezett. Ehhez kapcsolódóan a teremben elhelyezett VR installáció segítségével a látogató a repülés élményét élheti át, madártávlatból láthatja a kastélyt, mint egy repülőgép utasa.

A kiállítás utolsó szobája a Grófi pipázó, ahol restaurálásra került egy eredeti fiókos kártyaasztal, rajta egy bejegyzéssel: „Zichy J. tartozik 1000 pengővel, 1936”. De a szórakozás mellett a munkáról is itt lesz szó: interaktív installációk segítségével tekinthetünk be a mintagazdasággá fejlesztett, kiválóan szervezett és jól jövedelmező birtok egykori fejlődésébe.

A kiállítás végigjárása után a látogató számára lehetőség nyílik felmenni a kastélytoronyba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a hatalmas és értékes fákkal büszkélkedő kastélyparkra.
Wenckheim-kastély, Szabadkígyós Wenckheim-kastély, Szabadkígyós Wenckheim-kastély, Szabadkígyós