Szabadkígyós látnivalói

Kígyósi Nagyerdő tanösvény

Cím Szabadkígyós Zrínyi Miklós u. 46.599106 N, 21.083566 E
A védett területen kialakított 5 km-es túraútvonal és természetismereti tanösvény bemutatja a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta területi egységének jellegzetes élőhelyeit.

A túraútvonal a Nagyerdő szélén indul. Az erdő végétől déli irányban kialakított tanösvény és az erdő szélén felállított megfigyelőtorony a növény- és állatvilág megismerését segíti. A tanösvény 2002. májusától látogatható és két óra alatt bejárható.

A terület élővilága
A védett terület keleti oldalát szegélyező erdő uralkodó fái a kocsányos tölgy, cserfa, mezei juhar, magas kőris és a mezei szil. Az erdőben legjellemzőbbek az énekesmadarak, erdei pinty, meggyvágó, énekes rigó, és a vörösbegy. Ragadó madarakkal is találkozhatunk a területen, közülük az egerészölyv és a héja emelhető ki.

A Kígyósi-puszta változatos szikes növényzetében megtalálható a fokozatos átmenet a mocsári növénytársulásoktól a szikesek először nedves, majd teljesen kiszáradó talajú vegetációjáig. A puszta jellegzetes madarai a nagy goda, piroslábú cankó, bíbic, mezei pacsirta, sárga billegető, rozsdás csuk, kék és vörös vércse.

A terület szikes mocsarai a vegetációs idő nagy részében vízzel borított területek, ilyenkor az uralkodó növényzetet a kákafélék és a nád jelentik. A mocsarak nádasaiban barna rétihéja, bölömbika, törpegém, nádirigó, cserregő nádiposzáta és nádi sármány fészkel.

A tanösvény útvonala egy kis tó mellett halad el, az erdőben mindössze ezen a kis területen marad egész évben nyílt vízfelület. A területen élő kétéltű fajok, mint a vöröshasú unka, és az erdei béka szaporodásában kiemelt jelentőséggel bír ez az állandó vízfelület.

Az emlősfajok közül a tanösvény által bemutatott területen találkozhatunk vörös rókával, borzzal, kószapocokkal és közönséges denevérrel is.
Kígyósi Nagyerdő tanösvény, Szabadkígyós