Sopron látnivalói

Sörház-dombi kilátó

Cím Sopron Sörházdombi út 47.6743426 N, 16.571577 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A Lőverek legalacsonyabb dombja a Sörházdomb, a volt Tulipán Magaslat. A 298 méter magasan álló kilátó helyén először az 1900-ban épített gloriette állt. 1939-ben háromszögelési pontot jelöltek ki itt, melynek tornyát a turisták kilátóként használták.

A II. világháború alatt összedőlt, ezért lebontották. Helyén 1969–70-ben épült új kilátó Rosenstingl Antal tervei alapján. A torony 16,5 m magas volt. A folyamatos karbantartás hiánya miatt az 1980-as évek elejére életveszélyessé vált és az is lebontásra került.

A város és az erdőgazdaság együttműködésében – támogatva a civil kezdeményezést – 2006-ban a Sörházdombon új kilátó épült. A Sörházdombi kilátó a parkerdő kilátói közül az egyetlen, amely ragasztott tartókból összeállított csavarozott faszerkezettel rendelkezik, s így építészetileg is egyedülálló alkotás. Szabó Péter és munkatársai tervezték, Mile Zoltán kivitelezte.

A városhoz legközelebb lévő kilátó, hisz belterületen fekszik, s ennek köszönhetően igen népszerű kirándulóhely. A kilátó remek kilátást nyújt az egész városra, a Fertő-tóra és a Soproni hegység erdőkkel borított lejtőire. Szép idő esetén a Schneeberg és a Rax vonulatai, sőt Pozsony és Bécs szélkerekei is láthatók.
Sörház-dombi kilátó, Sopron Sörház-dombi kilátó, Sopron Sörház-dombi kilátó, Sopron