Sopron látnivalói

Scarbantia fóruma

Cím Sopron Szent György u. 2. 47.685773 N, 16.591347 E
Sopron belvárosa alatt négy méter mélyen a római kori Scarbantia romjai húzódnak. Az Új utca - Szent György utca sarkán álló Vasalóház pinceszintjén, a Tourinform iroda alatt, a scarbantiai fórum déli részletét láthatják a látogatók a FORUM SCARBANTAE kiállításon.

Az Országos Műemléki Felügyelőség és a Soproni Múzeum ásatásai megállapították, hogy a scarbantiai fórum kőburkolatos tere – hasonlóan az aquileiai és tergestei (Triest) fórumokéhoz – egy lépcsőfokkal mélyebben található a környező utcák szintjénél. A Pompeji-ben talált fórumábrázolás alapján feltételezhetjük, hogy nappal kereskedők árusították portékáikat a scarbantiai fórumon, az esti óráktól és ünnepi alkalmakkor itt cserélték ki nézeteiket a helyi polgárok. Itt szerezhettek információkat a távolról érkező kereskedőktől, illetve a provincia, vagy a Birodalom ügyeit intéző hivatalnokoktól, akik a nagy forgalmú távolsági úton Carnuntum (Pannonia Superior helytartói székhelye, légiós tábor), Vindobona (Bécs, légiós tábor), vagy éppen Savaria (Szombathely) irányából érkeztek. Scarbantiában, főleg a fórum környékén minden olyan szolgáltatást megtalálhattak az utazók, amelyek nagyobb római városokban általánosak voltak. A szentélyek, fürdők, kényelmes szálláshelyek, üzletek, műhelyek és nem utolsó sorban borozók várták a vendégeket. A fórumon kiállított játékasztal egy ilyen mulatóban állhatott.

A fórumot 568-ig, a longobardok Itáliába vonulásáig, Scarbantia elnéptelenedéséig használták. Itt került elő az a langobard ruhakapcsoló tűvel keltezhető téglakarcolat, amely egy VI. századi keresztény közösség imaházának egyik padlótéglája volt. Vigilius Episcopus Saravaciensis, vagyis Vigilius scarbantiai püspök neve az 570-es évek elejéről az aquileiai zsinat püspök-listájáról ismert. Ezután a fórum épületei, és a későbbi népvándorlás kori viskók szinte „a földdel váltak egyenlővé”, a magyarok X. századi bejöveteléig romosan álltak a város védőfalai.

A kiállítás a Tourinform iroda nyitvatartási idejében látogatható.
Scarbantia fóruma, Sopron Scarbantia fóruma, Sopron Scarbantia fóruma, Sopron