Sopron látnivalói

Pékmúzeum

Cím Sopron Bécsi út 5. 47.689055 N, 16.592505 E
A Poncichter-negyed különleges hangulatú házában már a XVI. században is pékműhely volt. 1975-től a Soproni Múzeum kiállítása mutatja be a pékek életét Sopronban.

A ház első ismert pékmester tulajdonosa Joachim Hübner volt az 1686-1699 közötti időszakban. A jobb oldali szárnyban az egykori pékség helyezkedik el, a bal oldalon pedig a kétszoba-konyhás péklakás. A hajdani liszt raktárat a XIX. század végén a kívánalmaknak megfelelően cukrászműhellyé alakították át. Az utcai szobában működött a kenyérbolt, melyben később kettéosztva létrehozták a cukrászdát. A pékcsalád a boltozatos kapubejárattól jobbra lakott, konyhájuk és két kisméretű szobájuk berendezése hűen tükrözi a XIX. század végi iparos-gazdapolgár család életmódját. A mesteremberek mindig rendelkeztek pár négyszögöl szőlővel és kereset kiegészítésként borméréssel is foglalkoztak, erre utal a kapubejárat alatt a kecskelábú asztal és a hosszú padok.

A soproni Pék-ház ünnepélyes keretek között, 1975-ben nyílt meg, amikor is a Soproni Kenyérgyár igazgatójának jóvoltából kiflivel és pereccel fogadta az első látogatókat.
Pékmúzeum, Sopron Pékmúzeum, Sopron Pékmúzeum, Sopron