Sopron látnivalói

Patika Múzeum

Cím Sopron Fő tér 2. 47.686318 N, 16.591364 E
A Patika-ház épülete jócskán benyúlik a Fő térbe, s éppen emiatt a városi tanács le akarta bontatni, hogy így növeljék meg a tér méretét a XVI. században. II. Lajos király azonban megtiltotta a ház lebontását, a Fő tér építészeti egységére hivatkozva. Ez az 1525-ös rendelet az első magyar műemlékvédelmi határozat, amelynek eredetijét ma is őrzik a Soproni Levéltárban.

A XVII. század közepétől már az egykori Fehér Angyal patika működött az épületben és ettől az időtől fogva gyógyszerész és orvos családok éltek itt. Közülük külön említést érdemel Gensel Ádám orvos meteorológus, aki a XVIII. század elején, a világon elsőként kutatta az időjárási frontok hatását az emberi szervezetre. Nevét emléktábla is őrzi a Patika-ház Kecske-templom felőli oldalán.A XVIII. századi bővítéséig a ház lábasház volt, ekkor azonban a Gensel család bővítette a patikát, a lábas homlokzatot megszüntették és a folyosórészt is elfalazták.

Az 1966-67-es műemléki helyreállítás után a soproni Patikamúzeum kapott itt helyet. A gyűjtemény, mint az ország első gyógyszerészeti múzeuma, 1968-ban nyílt meg. A bejárattal szemben a régi gyógyszerkiadó helyiség bútorzata látható, melynek munkaasztala, szekrényei és gyönyörű edényzete a XIX. század elejéről származik. A gyűjtemény összeállításakor a fő cél az volt, hogy egyfelől az egykori gyógyszertár belső képét állítsák helyre, másfelől a város egyéb gyógyszerészeti és részben orvosi emlékei is bemutatásra kerüljenek.
Patika Múzeum, Sopron Patika Múzeum, Sopron Patika Múzeum, Sopron