Sopron látnivalói

Macskakő Gyermekmúzeum

Cím Sopron Szent György u. 12. 47.685006 N, 16.591489 E
A XVII. század második felében – az ellenreformáció időszakában – a városban tiltott evangélikus istentiszteletek helyszíne volt , ahol az utcai kapuval szembeni emeleti díszes kőszószékről beszélt a hívekhez a lelkész.

Mivel az istentiszteletek ebben az időszakban szabad téren zajlottak, a katolikusok gúnyosan az „ázott nyakúak” jelzőt használták az evangélikusokra. Válaszul a protestánsok „piszkos térdűeknek” nevezték tréfásan a katolikusokat Sopronban.

A Soproni Múzeum 2017-ben nyitotta itt meg az új kiállítóterét, mely egy hiánypótló közösségi tér, ahol a gyermekek saját módszereikkel, játékosan fedezhetik fel a letűnt korok világát. A Macskakőben az utcafronton kapott helyet a gyermekmúzeum, az udvarra nyíló épületrészben pedig egy múzeumpedagógiai foglalkoztató helység.

A tárlaton a gyermekek napirendjéhez, így többek között az alváshoz, tisztálkodáshoz, öltözködéshez köthető, egykor használt tárgyak jelennek meg. Ezek a múzeum különböző gyűjteményeiből származnak és hagyományos tárlókban kaptak helyet, a római kortól kezdve napjainkig. A műtárgyakat rövid leírások, érdekességeket felvillantó szövegek kísérik. A Macskakő különlegessége, hogy a tematikusan elrendezett tárolók mögött egy belső, interaktív tér nyílik meg, ahová be lehet bújni, ahol a kicsik érzékszerveik használatával és játékos feladatok segítségével játszva tanulhatnak a kiállítótérben. Lakomázhatnak egy ókori ebédlőasztalnál, múlt századi játékokkal játszhatnak, de beülhetnek egy száz éves iskolapadba is, vagy kipróbálhatják azt is, hogyan öltözködött hajdan egy velük egykorú gyermek.
Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron