Sopron látnivalói

Központi Bányászati Múzeum

Cím Sopron Templom u. 2. 47.686153 N, 16.590028 E
A Központi Bányászati Múzeum 1957 októberében nyílt meg Sopron belvárosában, az Esterházy-palotában. A Templom utca elején álló középkori eredetű ház volt a városkapitányok lakóháza 1631-ig.

Neves lakója volt Rauch András kora barokk zeneszerző, Lackner Kristóf kortársa. Belső udvara megőrizte reneszánsz jellegét, homlokzata pedig a XVIII. században kapott barokk külsőt, amikor az Esterházy család tulajdonába került.

A múzeumnak otthont adó épület a magyarországi bányászat tárgyi emlékeit, dokumentum és fotóanyagát őrzi és mutatja be. Az állandó kiállítások a bányászati szempontból értékes ásványokat, kőzeteket, a bányászat iparművészeti és képzőművészeti emlékeit, a magyarországi bányászat évezredes történetét, kiemelten a bányászati felsőoktatás történetét dolgozza fel. A bányászati termelés történetét bányarekonstrukciók szemléltetik, az őskortól napjainkig.

A Mitől működik? című, a legmodernebb múzeológiai és informatikai alkalmazásokat, módszereket felhasználó Látványtár, a bányászat energiahasznosításának történetét kíséri végig az emberi erőtől a villamos energia felhasználásáig. A Látványtárban a látogatók virtuálisan betekinthetnek és kutathatnak a múzeumi raktárakban, mely több ezer műtárgyat, történeti fotót és térképet tartalmaz. A digitális érmetár a legjelentősebb magyar forgalmi és bányapénzeket jeleníti meg.

A múzeum Élménybányája a gyermekek birodalma, ahol mindenki kis bányásszá válhat, felöltheti a bányászsisakot, lecsúszhat a bányába, közlekedhet szűk és sötét vágatokban, utazhat csillében, kipróbálhatja a középkori vízkiemelő szerkezetet.

A múzeum legújabb fejlesztése a NÉZŐpont – a bányászat és az emberi civilizáció fejlődésének egymásra hatása – EFOP-4.1.9-16-2017-00034 pályázat keretein belül jött létre. Az ún. festett termekben csupán egy-egy tárgyat- a selmecbányai üvegtérképet és a selmecbányai bányahegyet-, helyeztek el, jól körüljárható módon. E két, önmagában is nagyon sokrétű és érdekes tárgy mellett az interaktivitást digitális berendezések szolgálják. A interaktív kiállítás jelszava a „Fogd a mobilod és kalandozz velünk!”, melyet a múzeum kiállításainak egészére kiterjesztett wifi-hálózat segítségével lehetett megvalósítani. Ez a kiállítások ismeretanyagának virtuális tudásbázissal való kiegészítését teszi lehetővé. A feltöltött bányászattörténettel foglalkozó anyag fényképes, videós kiegészítésekkel (Gyűjtemények, Tudástár) és a kiállításhoz illesztett számítógépes játékokkal, a kisebbek számára legós játéklehetőséggel teszi teljesebbé, érdekesebbé a múzeumlátogatást. A kiállítások három nyelven hozzáférhető QR kóddal ellátottak, valamint akadálymentesítettek (vakok és gyengén látók, siketek és nagyothallók, valamint mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhetők).
Központi Bányászati Múzeum, Sopron Központi Bányászati Múzeum, Sopron Központi Bányászati Múzeum, Sopron