Sopron látnivalói

Középkori Új-Zsinagóga

Cím Sopron Új u. 11. 47.685114 N, 16.590954 E
Sopron belvárosában, az Új utca 11. szám alatt található az Ó-Zsinagógánál fél évszázaddal "fiatalabb", szintén középkori Új-Zsinagóga.

A zsinagógája 1350 körül épült magánzsinagógaként, építtetője Izrael nevű soproni zsidó. 1360 körül el kellett hagynia Sopront, mivel I. Nagy Lajos királyi rendelettel kiűzte a zsidókat a magyar királyságból, amely rendeletet néhány év múlva a király visszavont. A zsinagóga építtetője Bécsben maradt, de a visszatérő zsidók tovább működtették a magánzsinagógát 1440-ig. Ekkor az Előkapu erődítési munkálatai miatt a Kovácsszeren (mai Kisvárkerület) lebontott házak tulajdonosainak adták a zsidók házait, négy ház kivételével.

Ettől az időponttól használják az Új utca nevet a Zsidó utca helyett. Az Ó-Zsinagógához hasonlóan helye szintén feledésbe merült, 1957-ben fedezték fel ismét. A zsinagóga keleti falát 1993-ra tették láthatóvá, az Evangélikus konventháztól (Szent György utca 14.) nyitott átjáró felől.

A 2017-ben a zsinagógában nyílt állandó kiállítás - Elfeledett Soproniak - az 1944 előtt Sopronban és környékén élő magyar zsidó családoknak, személyeknek állít emléket. A családhistóriák mellett, soproni és környékbeli zsidók használati és kegytárgyain, személyes eszközein keresztül ismerheti meg az 1840 után Sopronba visszatérő zsidóság életét.
Középkori Új-Zsinagóga, Sopron Középkori Új-Zsinagóga, Sopron Középkori Új-Zsinagóga, Sopron