Sopron látnivalói

Gangl Borászat

Cím Sopron Lehár Ferenc u. 58. 47.680327 N, 16.603362 E
A családi borászat szőlői kilenc hektáron teremnek, többnyire a Fertő-tó partján, a Steiner, a Harmler, a Dudles, a Kohlenberg, valamint a Kogl dűlőkben, ahol Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon mellett kisebb részben fehér szőlő is akad, némi Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Zöld veltelini, Tramini és Zenit. A korai időktől a vörösbort pártoltuk, így van ez ma is, de fehérborokat is készítünk többnyire a vendégek kedvéért, ételek mellé könnyedén fogyasztható italnak.

A szőlőmunkákat a legnagyobb odafigyeléssel maguk végezzük, gondosan ügyelve a környezetkímélő gazdálkodásra. A feldolgozás a Lehár Ferenc utcában található pincében történik, helyi módon a családi háznál.

A szortimentben a modern vonalú vörösborokon túl van tradicionális módon készült, vadélesztős "nagypapa kékfrankosa" is, amelyre a család rendkívül büszke: szeretjük megmutatni a kóstoló közönségnek ezt a valódi, régi vágású, jól iható soproni bort. A merlot-ból és a kékfrankosból rozé is készül. A modern technológiát bevetve készülnek a gyors fogyasztásra szánt, friss és ropogós fehérborok, valamint rozék.

Maga a borászkodás családi örökség. Mi is évszázadok óta őrizzük a poncichter hagyományokat, a munkát mindenkor legalább három-generációnyi férfitag osztotta meg egymás között. Apáról fiúra száll a tudás, a szőlőművelésen és a borkészítésen túl a mai napig értünk a hordókészítéshez is. A pincében még mindig ott van a dédpapa által készített gesztenyefa hordó, de az összes többi, használatban lévő nagyhordót is magunk állítottuk össze.
Gangl Borászat, Sopron Gangl Borászat, Sopron Gangl Borászat, Sopron