Sopron látnivalói

Erdészeti Múzeum

Cím Sopron Templom u. 4. 47.685976 N, 16.589919 E
Az Erdészeti Múzeum Sopron Fő terétől néhány lépésnyire található a Templom utcában, a Központi Bányászati Múzeum mellett.

A szomszédos Esterházy-palotához hasonlóan jelentős épület Sopron zenetörténetében, hiszen falai között gyakorta időzött Joseph Haydn, I.Esterházy (Fényes) Miklós vendégeként. Állandó kiállításaik a Hidvégi Béla Vadászati Gyűjtemény, a Nemzeti kincsünk: az Erdő interaktív kiállítás, illetve a selmecbányai diákhagyományokat bemutató Alma Mater emlékszoba. Jogelődje az 1735-ben Selmecbányán alapított Bányászati Tanintézet, majd később Bányászati és Erdészeti Akadémia, mely számos ma is virágzó diákhagyomány bölcsője volt.

Hidvégi Béla Vadászati Gyűjtemény
Mekkora a thomson gazella? Mi fán terem az argali? Hidvégi Béla magángyűjteményéből álló kiállítás öt kontinens ritkaságszámba menő és díjnyertes trófeái, egyedi népművészeti emlékei segítségével mutatja be a világvadász életét. Az antilopok, kafferbivalyok, zebrák és oroszlánok a szavannák élővilágát varázsolják a látogatók elé. Az állatok előtt sétálva a magashegységek különleges vadfajai kerülnek érinthető közelségbe, de a távoli tájakon túl Magyarország egykori csúcsragadozóival, a farkassal és a medvével is találkozhatnak az érdeklődők.

Nemzeti kincsünk: az Erdő
Van-e különbség erdő és erdő között? Milyen az élet az avar alatt? Ismerjük-e a tölgyerdő lakóit? A kiállítás erdőt varázsol a város szívébe. A Soproni-hegyvidéket idéző terepasztalon megtalálhatók a leggyakoribb fafajok, és végigkísérhető a fa útja az erdőtől a fűrészüzemig. Az interaktív oktatópultok testközelből mutatják be az erdőgazdálkodás sokak által ismeretlen folyamatait. A kiállítóterem alsó szintje betekintést enged az erdő életének izgalmas földalatti világába. Megmutatja a rókaodú és a borzvár lakóit, és sokszorosára nagyítva varázsolja a látogatók elé a talajlakók eddig szabad szemmel láthatatlan élővilágát.


Alma Mater emlékszoba
A selmeci diákhagyományok legérdekesebb és legmeghatározóbb elemeit, egyenruháit, tárgyi emlékeit ez a kiállítás mutatja be a látogatóknak.
Erdészeti Múzeum, Sopron