Sopron látnivalói

Ciklámen Erdei Tanösvény

Cím Sopron Soproni Parkerdő 47.671161 N, 16.571664 E
Kapcsolat Telefon: 99/311-142
A Ciklámen tanösvény kanyargós útja a Soproni Parkerdő legszebb részeire kalauzolja Önöket, a júliustól szeptemberig virágzó, szemet-lelket gyönyörködtető ciklámenek között. Kiindulópontja a Lővér Szálló, innen kényelmes úton haladhatnak tovább a Deák-kút, majd a Károly-magaslati parkoló irányába.

Tovább sétálva elérhetik a Hét bükkfát, ahonnan az ösvény a Tacsiárok felett vezet, majd elérik a 2013-ban felújított Hármas-forrást. A legmagasabb pontja, a Várhely ahol megismerhetjük a 2700 éves Halstatt kori temetőt (halomsírok), amely után az ösvény bevezet Európa egyik legmagasabb sáncrendszerével körülvett kora vaskori földvárába.

A magaslaton áll az ingyenesen látogatható a Várhely-kilátó. Innen Sopron-Bánfalvára érnek, ahol a 8600 méter hosszú Ciklámen tanösvény véget ér. A kihelyezett 12 db tájékoztató tábla mellet a kisebbek is fontos információkat tartalmaznak. Ezek segítségével megismerkedhetnek a hegység jellegzetes talajképző kőzeteivel, erdőállományaival, erdei gombáival, növényeivel, állataival, amelyek a táj jellegzetességeit tükrözik.

A tanösvény minden évszakban jól járható, de az időjárásnak megfelelő öltözet, túrafelszerelés, túrabakancs használata ajánlott. Vigyenek magukkal fényképezőgépet, állat- és növényhatározót a látottak későbbi beazonosításához.

Mivel a tanösvény teljes egészében természetvédelmi területen, a Soproni Tájvédelmi Körzetben halad, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság oltalmát élvezi. Kérjük óvják az itt található értékeket!
A jelölése a turista térképen piros C betű, a terepen pedig stilizált ciklámen.
Ciklámen Erdei Tanösvény, Sopron