Soponya látnivalói

Ökoturisztikai Központ

Cím Soponya külterület 47.002359 N, 18.475194 E
Kapcsolat Telefon: 30/405-3416 Web: www.vadex.hu Email küldése
A Mezőföld tengelyét képező mintegy 100 km hosszú, 3-5 km széles Sárvíz - völgy szívében terül el az 1000 ha kiterjedésű, országos jelentőségű, védett Soponya-Csőszi Sárrét. A terület a múlt század elejéig mocsárvilág volt, amelynek szétterülő vizeit két csatorna, a Nádor - és a Malom - csatorna vezeti le. A mélyebb fekvésű részeken kisebb nagyobb, állandó vagy időszakos tavak jöttek létre, víztározó és halastó rendszer létesült. A csodálatos erdős - tavas környezetű Ökoturisztikai Központ Soponya község DK-i határában található.

A terület igazi "vadvízország": a nyílt vízfelületek, nádasok, mocsarak, rétek és erdők nagyszerű életfeltételeket biztosítanak a gazdag növény - és állatvilág számára. A térség védett értékekben leggazdagabb növénytárulásai a szikes – sztyepptársulások. Az eddigi botanikai kutatások szerint 25 védett, illetve fokozottan védett növényfaj előfordulása bizonyított, köztük a téltemető és a pókbangó. A terület egyharmadán található erdőket a XIX. század végén telepítették. Főbb társulások: fűz, - nyár, - égerligetek, tölgy, - kőris, - szil ligeterdők, pusztai völgyesek. A legjelentősebb természeti értéket az itt fészkelő, táplálkozó és vonuláskor megpihenő madárvilág adja. A fészkelő fajok közül kiemelkednek a gémfélék, a megye legnagyobb bakcsó, kis kócsag és üstökös gém kolóniája a tájvédelmi körzet védelmét élvezi. Messze földön híres a terület vadállománya is. Valamennyi hazánkban előforduló, vadászható apró - és nagyvadfaj megtalálható itt.

Látnivalók
- Természetrajzi- és vadászati múzeum (csak előzetes bejelentkezéssel, belépőjeggyel látogatható, minimum 20 fő-s csoport számára)
- horgásztanya
- szárnyasvadkert (amerikai vadpulykák, emuk, fácánok, tőkés récék, nyári ludak, ...)
- nagyvadkert (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó)
A tájékoztató táblák segítik az érdeklődőket az eligazodásban.

Az Ökoturisztikai Központ ad helyet a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvodának is, így lehetőség van fél napos, egy napos és többnapos erdei iskolai foglalkozáson részt venni.
Ökoturisztikai Központ, Soponya Ökoturisztikai Központ, Soponya Ökoturisztikai Központ, Soponya