Tornai Endre, az alapító 1946-ban alig kétholdas ültetvényen kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Ma 70 hektáros a birtok, és a munkában már a harmadik generáció is részt vesz. A hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiákat alkalmazzuk, 75 éves történetünk állandó eleme az innováció. Boraink ott vannak több európai és amerikai Michelin-csillagos étteremben, és évről-évre kitűnően szerepelnek a nagy hazai és nemzetközi versenyeken. Készen állsz egy hosszú és izgalmas utazásra? Indulás!
1946 óta készítünk bort a Somlón, és az évtizedek során rengeteg tárggyal gazdagodtunk. Tornai Tamás, a Pincészet mai tulajdonosa itt nőtt fel, édesapjától és a többi nagy öregtől már gyerekként sokat tanult a hegyről. A birtokközpont bővítése 1995-ben lehetőséget adott arra, hogy a különleges emlékekből Csoma Zsigmond professzor irányításával egy házi-múzeumot hozzunk létre, amit bemutathatunk vendégeinknek.
Így jött létre ez az egyedülálló gyűjtemény a Somló és a Pincészet történetéről. A múzeum pincetúráink kezdőállomása, de bejelentkezéssel külön is megtekinthető. A vezetett látogatáson mesélünk a Somlót alkotó egyedülálló vulkáni kőzetegyüttesről, az újabb kori somlói bortermelés ezeréves történetéről és nemzetközi hírnevéről, a borkészítés hagyományos technikáiról és a pincészet történetének mérföldköveiről – például arról, hogy a szocializmus idején Tornai Endre palackozta és forgalmazta először saját borát Magyarországon.
Hozzászólások
Ehhez a látnivalóhoz még
nem érkezett hozzászólás.
1946 óta készítünk bort a Somlón, és az évtizedek során rengeteg tárggyal gazdagodtunk. Tornai Tamás, a Pincészet mai tulajdonosa itt nőtt fel, édesapjától és a többi nagy öregtől már gyerekként sokat tanult a hegyről. A birtokközpont bővítése 1995-ben lehetőséget adott arra, hogy a különleges emlékekből Csoma Zsigmond professzor irányításával egy házi-múzeumot hozzunk létre, amit bemutathatunk vendégeinknek.
Így jött létre ez az egyedülálló gyűjtemény a Somló és a Pincészet történetéről. A múzeum pincetúráink kezdőállomása, de bejelentkezéssel külön is megtekinthető. A vezetett látogatáson mesélünk a Somlót alkotó egyedülálló vulkáni kőzetegyüttesről, az újabb kori somlói bortermelés ezeréves történetéről és nemzetközi hírnevéről, a borkészítés hagyományos technikáiról és a pincészet történetének mérföldköveiről – például arról, hogy a szocializmus idején Tornai Endre palackozta és forgalmazta először saját borát Magyarországon.