Solymár látnivalói

Solymári-ördöglyuk

Cím Solymár Zsíros-hegy 47.591002 N, 18.906310 E
Kapcsolat Telefon: 1/391-4610 Web: www.dunaipoly.hu Email küldése
Kúszós-mászós overallos barlangtúra a Solymári-ördöglyuk kanyargos járataiban.

A Solymári-ördöglyuk fokozottan védett barlang, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Budai-hegységben, a hegység északi részén, a Zsíros-hegycsoport északkeleti oldalában, 348 méter tengerszint feletti magasságban található. Autóbuszunkkal a Templom térig utazunk, ahonnan a zöld jelzésen indulunk a hegy irányába. Az erdőben felkapaszkodunk a település fölé, és a zöld barlang jelzésre lekanyarodva jutunk el a barlang bejáratához.

Messziről is látható a 20. század elején felhagyott, hatalmas kőfejtő, amelynek a felső peremétől alig néhány méterre nyílik a főbejárata. A főbejárat egy több, mint másfél méteres, keletre tekintő, majdnem kerek nyílás. A másik, kisebb, boltozatos bejárata a Pipa, amely a főbejárattól északnyugatra, 70 méterre található. A harmadik, legfelső bejáratát, a Rókalyukat, ami a főbejárattól nyugatra, 90 méterre, 20 méterrel magasabban nyílt, az 1950-es években bontották ki, de omlásveszély miatt az 1970-es években lebetonozták.

A barlang hossza 5 550 méter, mélysége 78 méter.A bejárattól a Pihenőig minden nehézség nélkül járható, csak világítás kell. A bejárat néhány lépcsőjén az Előcsarnokba jutunk le. Balra a Pince mélysége sötétlik. Néhány méter után a Sikló, vagy más néven a Nagy-Kürtő betonlépcsői indulnak lefelé. Több forduló után érünk le a 15 méter mélyebben fekvő Kupola-terembe, ahol már néhány cseppkőképződmény is látható. Innen meredek vaslépcső vezet tovább, majd éles forduló után ismét betonlépcsők vezetnek az úgynevezett Pihenőbe. A könnyű túra itt véget ér.

Fedezd fel a barlang többi részét is, szervezett túra keretében! Overállal és sisakkal felszerelkezve izgalmas átmenőtúrát tehetünk a Pipa-bejáratig.
Solymári-ördöglyuk, Solymár Solymári-ördöglyuk, Solymár Solymári-ördöglyuk, Solymár