Soltvadkert látnivalói

Szent Orbán szobor

Cím Soltvadkert Kossuth Lajos utca 46.581020 N, 19.393177 E
Kapcsolat Web: www.kozterkep.hu
I. Orbán pápa 223-ban lett a katolikus egyház feje és 230-ban szenvedett vértanúhalált. Ő őrzi a szőlőket, amelyek május végén a legnagyobb veszedelemben vannak, s leghamarabb az égi háborútól megvesztegettethetnek, vagy a bogaraktól, vagy egyéb apró állatokról kárt vallhatnak. Ezért lett május 25. az utolsó fagyosszent - Orbán napja. Ha ezen a napon lehűl a levegő és vizek befagynak, akkor a szőlőt igen súlyos kár éri. Ha Orbán napján fagy van, akkor ősszel a vincellérek nem szüretelnek.

Sok helyen elhatározták, hogy a szőlőhegyen, vagy keresztutaknál kápolnát vagy szobrot emelnek Szent Orbán tiszteletére. Ezen általában püspöksüveggel látható, jobbjában a vértanúságot jelképező karddal, bal kezében a szőlőfürttel.

A hagyomány szerint I. Szent Orbán pápa rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és paténáját (tányérkáját) aranyból vagy ezüstből készítsék. Személyének ez a borral való kapcsolata és emléknapjának a szőlő fejlődése szempontjából kritikus időpontja együttesen tette Orbánt a szőlőművesek, kádárok és kocsmárosok védőszentjévé.

Ismerünk szólásokat is Orbánról. Ha valakire például azt mondták: föltette az Orbán süvegét, akkor az azt jelentette, hogy az illető felöntött a garatra. Egyesek szerint, ha Orbán napja fénylik, vagyis tiszta az idő, jó édes bort sajtolnak majd, de ha esős, akkor savanyú lőrére számíthatunk.

A soltvadkerti Szent Orbán szobor Máté István alkotása. Eredetileg 1995-ben állították fel a katolikus templom előtt németországi testvérvárosunk, Bodelshausen ajándékaként. Anyaga gránit és bronz.

A szobor keresztapja Bodelshausen polgármestere, Bernd-Dieter Esslinger. 1995-ben ünnepélyesen leöntötte vörös- és fehérborral, majd pedig vízzel. Ennek az a magyarázata, hogy ha a bort valami gyalázat éri, akkor azt le lehessen mosni, és a termelők, vagy a bort helytelenül és mértéktelenül fogyasztók visszatérjenek a helyes útra.

Mivel korábbi helyén, a Szentháromság utcában már mindenki jó útra tért, 2005 júliusától kezdve az új sétányon járókat figyelmezteti erre.
Szent Orbán szobor, Soltvadkert