Solt látnivalói

Vécsey-kastély

Cím Solt Posta u. 20. 46.803186 N, 18.999263 E
Kapcsolat Telefon: 78/486-123 Web: vkmhksolt.hu
Solt város egyik legszebb műemlék jellegű épülete, mely 1816-ban épült. A kastélyt gróf Vécsey Ágoston építtette, aki a területet és a grófi címet I. Ferdinánd császártól kapta a Napóleoni háborút követő béketárgyalásokon nyújtott szolgálataiért. Fia, gróf Vécsey Károly az 1848-49-es szabadságharc mártír tábornoka gyermekéveit töltötte Solton. Miután a család elköltözött Soltról, az ősi kastélyt a katolikus egyházra hagyta, melyet 1983-ban a település megvásárolt.

A teljesen felújított klasszicista stílusú épület ma, városi könyvtárként működik. A körülötte elterülő 1,5 hektáros parkban több, szépen kialakított emlékhely létesült.

Nekünk, kései utódoknak feladatunk és kötelességünk, hogy 1848/49 emlékét őrizzük, de ne csak kiemelt évfordulókon. A solti Vécsey kastély egyike a kevés tanúhelyeknek az országban, ebből az időszakból. Solt, s az itt élők, híven Kossuth Lajos szavaihoz, kegyelettel őrzik a magyar történelem egyik dicső időszakának, s kiváló tábornokának emlékét.

A park minden nap nyitva áll a látogatók számára. Látogató csoportok számára lehetőség van a Vécsey család és az épület történetének bemutatására előzetes egyeztetés alapján.
Vécsey-kastély, Solt