Sióagárd látnivalói

Tájház

Cím Sióagárd Zrínyi u. 31. 46.393143 N, 18.647124 E
Kapcsolat Telefon: 74/437-314 Web: www.sioagard.hu
A színes népviseletéről, hímzéseiről híres Sióagárd a környező tájegységektől, a Sárköztől teljesen önállóan fejlődő, egyedi népművészettel rendelkezik. A Sió-menti falu néprajzi gyűjteménye egy XIX. századi parasztporta épületeiben látható. A tisztaszoba, a konyha, a lakószoba, a kamra, a kocsiszín és az istálló berendezésének korát egy 1895-ös évszámú virágozott sarokpad mutatja. A régi bútorfestő stílust a konyha falába beépített tékaajtó képviseli. A kisházban sióagárdi hímzéseket, viseletet és a paraszti élet bútorait és használati tárgyait állítottuk ki.

Az épület a sióagárdi magyarok népi építészeti emléke. Bútorzatát jórészt a házzal együtt vásárolta meg a község. Az összeállítás a falu gyönyörű szőtteseire és gazdag viseletére is felhívja a látogatók figyelmét. Sióagárd textilkultúrájának teljes bemutatására azonban itt a körülmények miatt nem kerülhet sor. A Tájház meglátogatása után érdemes felkeresni a Sióagárdhoz tartozó Leányvári pincefaluban található Hímzésmúzeumot is.

A XIX. században épült parasztház beosztása semmit nem változott az idők folyamán, csak nyílászárókat cseréltek rajta, illetve a nádas tetőzetét javították meg. 1977-ben vásárolta meg a községi tanács. A restaurálás után 1983 május 1-én nyílt meg, hogy bemutassa a régi paraszti élet emlékeit, hagyományait.

Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján.
Tájház, Sióagárd