Sarud látnivalói
Római katolikus templom
Cím
Sarud
Kossuth út 47.
47.587677 N, 20.597294 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Nincs megadva
A falu főútvonalán található a nagyméretű barokk építmény. A hajdan náddal fedett kőtemplomot Erdődy püspök építette újjá, és a Szentháromság tiszteletére szentelték. Az újjáépítés 1795-1801 között történt.

A templom középtornyos, homlokzatán magas lábazat, középen egyenes záródású kapu. A szentélynél féltetős sekrestye található. A torony szép tagolású, párkánnyal, órákkal, két oldalán féloromzat fogja közre a toronyelemek zárköves ablakát.

A templom belsejében találjuk az aranyozott fa főoltárt. A klasszicista oltárképet a Szentháromság ábrázolja. A szép keresztelőmedence alsó része festett kő, rajta márványosan festett fadob. Tetején színezett szoborcsoport a keresztelés jelenetével. A Fájdalmas Szűz mellékoltár preraffaelita modorú oltárképe a Mater Dalorosát ábrázolja. A szószék eredetijét Singer János Mihály egri szobrász készítette 1744-ben, rozettás díszítésben a Magvető aranyozott domborműve. Található még itt egy fából faragott és színesen festett Nepomuki Szt. János szobor a XVIII. század végéről.