Sárospatak látnivalói

Sárospataki Képtár

Cím Sárospatak Szent Erzsébet u. 14. 48.317979 N, 21.568161 E
A Sárospataki Képtár 1968-ban jött létre Béres Ferenc énekművész kezdeményezésére. A kezdetben a Rákóczi Várban működő intézményt a városi tanács tartotta fenn. A képtár gyűjteményei elsősorban adományokból származtak. Béres Ferenc saját képzőművészeti gyűjteményének egy részét adományozta a városnak. Bíztatására azonban sok művész is adott kisebb-nagyobb kollekciókat a gyűjtemény gyarapítására.

A 70 es években két nagyobb kollekció került az intézmény tulajdonába. Domján József Amerikában élő Kossuth-díjas fametsző művész adományozta saját műveiből és képzőművészeti gyűjteményéből álló anyagát a városnak, 1979-ben pedig Andrássy Kurta János szobrászművész adományozott egy életmű nagyságrendű anyagot. Mind két adomány épület kialakítással is járt. A Domján-gyűjteményt az egykori Szinyei Gerzson pataki tanár tulajdonában lévő házba helyezték el annak felújítását követően. Andrássy Kurta János munkásságát pedig a várnegyedben kialakított egykori katolikus iskola épületében, az új Képtár épületben (ma Szent Erzsébet út 14.) mutatták be a nagyközönségnek. Ekkor került át a Képtár székhelye a Rákóczi Várból ide. A Képtár 2013 óta újra Sárospatak Városának fenntartásában működik.

A Képtár gyűjteményei elsősorban a 20. századi magyar művészet bizonyos korszakait reprezentálják. Gyűjteménye nagyrészt adományként, illetőleg vásárlás útján jött létre.
Sárospataki Képtár, Sárospatak Sárospataki Képtár, Sárospatak Sárospataki Képtár, Sárospatak