Répáshuta látnivalói

Tárnics tanösvény

Cím Répáshuta külterület 48.053571 N, 20.535302 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Web: www.repashuta.kornyeke.hu
Az Eger - Miskolc közti, Bükkön átvezető műút répáshutai elágazójánál, a Singlár-tető parkolója mellett van az indítótábla.

Szent László-tárnicsról elnevezett, 8 állomást felfűző útvonal nyomvonala mindvégig jól járható, hiszen erdészeti utakon és jelzett turistaösvényeken (kék + és sárga sáv) halad. 4,2 km hosszú. Az utolsó állomás után kis erdei tanteremmel (asztalok, padok, tábla) találkozhatnak a kirándulók.

A Diós-patak és a Pénz-patak völgyein végigvezető tanösvény az erdészeti tevékenységről, az erdőgazdálkodásról (ember és erdő, erdőrészletek határjelei, erdőgazdálkodás, az erdő fejlődési szakaszai, a véderdő) nyújt bőséges ismereteket. Az erdő és a vad az erdőben élő vadászható vadfajokkal ismertet meg. Egy-egy állomás bemutatja a szubmontán bükkös aljnövényzetét, a fiatalos lucfenyvest és az erdei mesterségeket.A tanösvény egyébként kapcsolódik a BNPI által régebben kialakított Rejteki Tanösvény nagy köréhez (B-14). Míg ez utóbbi a Csúnya-völgy környéki fokozottan védett terület határán, jobbára jelzett turistautakon lett kijelölve, a Tárnics Tanösvény 2 kilométer hosszú szakasza mélyen behatol a fokozottan védett területre.
Kirandulastervezo-Repasguta-Tarnics-Tanosveny-1.webp