Regéc látnivalói

Regéc Vára

Cím Regéc külterület 48.379488 N, 21.344242 E
Kapcsolat Telefon: 30/110-9963 Web: www.regec.hu Email küldése
A Zempléni-hegységben elhelyezkedő Regéci Vár festői környezettel, csodálatos kilátással és interaktív kiállításokkal, mint a térség történelmének és kultúrájának egy régről megmaradt emléke várja a kíváncsi látogatókat.

Regéc 1999-ben kezdett bele a műemlék régészeti feltárásába. Az északi bástya 2003-ban helyreállításra került, 2016-ra pedig teljes egészében visszaépült az Öregtornyot, melynek 4 szintjén kőtár és interaktív, multimédiás eszközökkel felszerelt kiállítótér kapott helyet, majd 2021-ben átadásra került a helyreállított keleti Palotaszárny. A Palotaszárny tárlatvezetéssel, ingyenesen látogatható félóránként, azaz minden egész és félórakor a déli emeleti bejáratától. Az első csoport 10.00h-kor, az utolsó a zárás előtti félórakor indul.

Az Öregtorony tetejéről lenyűgöző körpanoráma tárul a látogatók szeme elé. A vár területén a fogadóépületben büfé, kávézó és ajándékbolt is működik.
Regéc központjában pedig egy korszerű épületkomplexum várja a látogatókat, ahol helyet kapott több kiállítás is, köztük II. Rákóczi Ferenc fejedelem gyermekkorát megmutató állandó tárlat, „Gyermek a várfalak között” címmel.
A kiállításon keresztül betekinthetünk a középkori várbéli gyermeknevelési szokásokba. A létesítményben található egy vetítőterem, ami a vár különböző történelmi korszakait bemutató animációs filmanyag megtekintését teszi lehetővé. Mint ahogy a vár leletanyagából készített tárlat, úgy interaktív multimédia, kilátótorony szintén várja a látogatókat a létesítményben. A Látogatóközpontban kávézó, ajándékbolt és egy mini vegyesbolt is várja a kedves Vendégeket.

A vár gyalogosan Regécről, 2400 méter hosszú kék és piros jelzésű gyalogtúra útvonalon közelíthető meg. Autóval, Regécet elhagyva Háromhuta irányába haladva, a dombtetőn jobbra leágazó aszfaltozott útra kell felhajtani. Az erdei út során érdemes a két parkolóhely valamelyikénél hagyni a kocsit, de megközelíthető gépjárművel a bejárat (korlátozott számú parkolóhely áll rendelkezésre), mégis szívesen ajánljuk a látogatóknak ebben a csodás természeti környezetben a friss levegőn az erdei sétát. Az alsó parkolóhelytől kb. 1300 méter, a feljebb lévő parkolótól 700 méter a bejárat. A vár állandó programjai közé tartozik márciusban a "Rákóczi nap", mely napon II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem születésnapját ünneplik, majd általában májusban kerül megrendezésre a "Regéci Középkori Napok".
Regéc Vára, Regéc Regéc Vára, Regéc Regéc Vára, Regéc Regéc Vára, Regéc