Recsk látnivalói

Bányászati Kiállítóhely

Cím Recsk Várbükki út 10. 47.931151 N, 20.106199 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Web: www.recsk.hu
A recski Művelődési Ház és Bányászati Kiállítóhely épülete 1943-ban készült el. Jellegzetes alpesi tető emeli ki környezetéből. Az épület belső faszerkezetét, máramarosi fenyőkből készült eredeti famennyezete teszi rendkívül széppé és érdekessé.

Az épület eredetileg Bányász Kultúrotthonnak készült és a mára már megszűnt ércbánya tartotta fenn. Többször kapott helyt benne kiállítás. Recsk önkormányzata, miután átvette és gyönyörűen felújította az épületet 2000. augusztus 20-án átadta újra rendeltetésének és az épület egyes termeiben egy állandó Bányászati-, és Ásványkiállításnak adott helyt.

A kiállítás bemutatja az ércbányászat egyes emlékeit, több mint 150 ásványt, féldrágakövet és egyéb tárgyakat. Az előtérben egyedülállóan Magyarország kőbányászatának néhány emlékét tekinthetik meg a látogatók. Az udvaron fedett részben bányagépek kaptak helyet és az udvar közepén egy alpesi magas tető alatt, szabadtéri színpad elhelyezésére is lehetőség nyílik.

A Nemzeti Emlékparkról és a Recski Nemesfémbányászatról előadás és idegenvezetés előre bejelentett csoportok számára kérhető a Művelődési Házban.
A kirándulási célpontot ajánlotta: Királyné Juhász Ildikó
Recsk_Banyaszati_kiallitohely_1.webp Recsk_Banyaszati_kiallitohely_2.webp