Raposka látnivalói
Bazaltorgonák tanösvény
Cím
Raposka
Szent György-hegy
46.843549 N, 17.442081 E
Útvonaltervezés
Hazánk egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencében található Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben leginkább bővelkedő turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló tanösvény. A tanösvény állomásain létesített tájékoztató táblák magyar és német nyelven ismertetik meg a látogatót a terület természeti és táji értékeivel

Az útvonal bejárását a volt raposkai bányaudvarból ajánlott kezdeni (a kiindulópont Tapolca felől könnyen megközelíthető). Miközben felkapaszkodik a 414 m magas hegytetőre, a látogató megismerheti a Szent György-hegy és a környék földtörténetét, kőzeteit és felszínformáit (köztük a tanösvény névadóját, híres „bazaltorgonát”), valamint élővilágát.

A hegytetőn tájékoztató tábla segít a feltáruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen tájkép elemeinek azonosításában. Leereszkedés közben a hegy állatvilágát mutatják be a tájékoztató táblák.

A sétaút jelképéül a tágabb környékre jellemző és a hegyen is élő, természetvédelmi oltalmat élvező fűrészlábú szöcske (Saga pedo) szolgált. A kedves figura minden állomásnál megjelenik az ott bemutatott témakörhöz alkalmazkodva. Az ifjú látogatók számára még érdekesebbé teheti az útvonal bejárását, ha megpróbálkoznak a Kankalin-füzetek sorozatban megjelent, a tanösvényhez tartozó foglalkoztató füzetben található játékos feladatok megoldásával. A foglakoztató füzet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein meg is vásárolható.

A tanösvény szabadon látogatható, bejárásához igény szerint szakvezetést biztosít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.