Rakacaszend látnivalói

Református templom

Cím Rakacaszend Kopasz u. 20. 48.458218 N, 20.838110 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Rakacaszend központjában meredek domb tetején áll a falu Árpád-kori református temploma, melynek legrégibb részét az 1100-as években emelték. Egy évszázaddal később építettek hozzá egy hosszházat, más néven hajót, amit néhány lépéssel keresztbe-hosszába bejárhatunk. A két rész metszéspontjára fából ácsolt fiatornyot emeltek, melynek oldalát a tetővel egyező módon fazsindellyel fedték. Az apró templom keskeny, lőrésszerű ablakain keresztül éppen csak beszűrődik némi fény a templomba, igazán misztikus hangulat fogadja a belépőt.

Rakacaszend református templomának különleges dísze a hajót borító festett kazettás síkmennyezet, mely a fenti képen látható.

A leveles-indás motívumokat ügyes kezű mesterek festették a szabályosan felosztott képmezőkre a középkorban. Rakacaszend református templomának famennyezete mellett a falakat díszítő freskótöredékeket is szépen helyreállították, a középkori falfestményeken királyok és püspökök alakjai elevenednek meg szemünk előtt az 1400-as évek stílusában.
Református templom, Rakacaszend Református templom, Rakacaszend Református templom, Rakacaszend