Putnok látnivalói

Putnoki-tó

Cím Putnok külterület 48.328338 N, 20.436268 E
Kapcsolat Telefon: 30/700-3061 Web: www.tavak.hu
Kelet Gömör romantikus, vadregényes területe – és egyben Putnok tüdeje – a város és Kelemér között jelentős szintkülönbséggel kígyózó Szörnyű-Völgy. A rajta keresztül vezető erdei út rendkívül hangulatos, sűrű fák szegélyezik. Itt halad az országos kék túra útvonala.

A völgy a táj szépsége önmagáért beszél és megtekintésre, néhány kellemes óra eltöltésére érdemes. Nem véletlen tehát, hogy a hely eleink figyelmét is felkeltette és az 1900-as évek elején kellemes pihenő, szórakozó hellyé varázsolták. Serényi Béla gróf nevéhez fűződik a forrásfoglalás és a tavak kialakítása. A forrás, – korán elhunyt hitvese emlékére – a Pálma nevet kapta. A terméskő építmény 1913 körül készülhetett. A tavak kezdetben haltermelési, majd később horgászati célokat szolgáltak. Jelenleg is horgásztóként üzemel a pecások legnagyobb megelégedésére.

A halastavak jelentős természeti értéket képviselnek. A létesítésük óta eltelt több mint 90 év alatt természetszerűvé váltak számos védett fajnak élőhelyül szolgálva. A rovarfauna kifejezetten értékes, de a tavak a gerinces fajoknak is fontos életteret jelentenek.

A halállomány pontyból, amurból, csukából, pisztrángból, dévérkeszegből, compóból, kárászból áll. Jól érzi magát a kipusztuló félben lévő aranykárász, mely a tógazdának köszönhetően helyi védelem alatt áll. A víz tisztaságát jelzik a kagylók és a kagylók segítségével ívóhelyhez jutó szivárványos öklék. Törpeharcsa a tóban nem található! A rendszeres telepítés jó fogást kínál, az ügyes halvadásznak, akik a legnagyobb nyári melegben is az erdő hűsében hódolhatnak szenvedélyüknek. A tó elhelyezkedésének köszönhetően gyakorlatilag hullámzásmentes. A napijegy váltása 2 db nemes és 2 kg egyéb hal megfogására ad lehetőséget.A mozgássérülteknek egy kerekes székkel könnyen megközelíthető stég áll rendelkezésükre. Nyaranta éjszakai horgászatra is van lehetőség,pénteken, és szombaton.

A hosszabb időre érkezők négy ágyas, fűthető, komfort nélküli faházban kaphatnak elhelyezést,vagy sátrat verhetnek az árnyas fák alatt.
Az autóval jól megközelíthető tavat a Putnok végét jelző táblától 2,6 km-re találjuk Kelemér felé.
Kirandulastervezo-Putnok-Horgaszto.webp