Pusztazámor látnivalói

Barcza kastély (Öreg Tölgy Kastély-Fogadó)

Cím Pusztazámor Kossuth L u. 22. 47.404645 N, 18.787261 E
Kapcsolat Telefon: 30/964-9533 Email küldése
A kastély a XVIII. században épült. A fennállása alatt többször is átalakított, mai formájában eklektikus stílusú épület, az azt körülvevő 3 hektáros arborétum-jellegű ősparkban helyezkedik el a Zámori patak jobboldalán.

A kastély építési korát illetően konkrét adatok hiányában csak feltételezések, ill. szakvélemények állnak rendelkezésre. Jelenlegi külsejét a XIX. sz. végén alakították ki, ugyanakkor a kastélypark többszáz éves fái és berendezései egy barokk kert eredetére utalnak, ami feltételezi a főépület XVIII. századi építését.

A kastély főépülete mai formájában feltehetően 1859 és 1877 között épült a korábbi épület elbontása után. A kastély második - átalakítási-bővítési - periódusa 1884 és 1922 között történt, amikoris elnyerte mai eklektikus formáját. Az épület kerti homlokzati oromfala toronydíszes. A kőpárkányos íves oromzatos rizalitban ülő kerti kijárat fölött íves nyitott timpanonban a Barcza család címere: korona felett három rózsát tartó páncélos kar. A pajzstakaró feletti sisakdíszen ugyancsak páncélos kar és a pajzsot kocsányos tölgyfa levelek ölelik át.
Jelenleg kastély-fogadóként üzemel.
Barcza kastély (Öreg Tölgy Kastély-Fogadó), Pusztazámor Barcza kastély (Öreg Tölgy Kastély-Fogadó), Pusztazámor Barcza kastély (Öreg Tölgy Kastély-Fogadó), Pusztazámor