Püspökmolnári látnivalói
Püspökmolnári kavicsbányató
Cím
Püspökmolnári
Horgász u.
47.089169 N, 16.800010 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 94/506-835
Web: www.vasivizeken.hu
Vasvártól északra, fekszik a Püspökmolnári-tó. A falu központjából a délfelé nyíló utca visz a némileg eldugott vizecskéhez.
A Püspökmolnári-kavicsbánya tó, mint neve is mutatja bányató, kavicskitermelés következtében jött létre. Növényzettel jól körbenőtt partja tagoltnak mondható.

A négy hektáros víz átlagmélysége két, két és fél méter, aljzata kavicsos, de helyenként már iszapos. A tó minden pontja jól meghorgászható, helyenként egy-egy akadó található, amely kiváló búvóhelyet nyújt a tóban élő süllő állománynak.

A ragadozó állomány mellett a ponty, a keszegfélék és az amur a legjellemzőbb, utóbbiból nagy testű példányok is szép számban előfordulnak.
Mindenképpen érdekes víz - a falu szélén.

A vízparti fejlesztések eredményeként a tó körül harmincnál is több, a terepviszonyokhoz illeszkedő zúzalékos horgászhely jött létre, ahol a partoldal és a kialakított horgászhely közötti szintkülönbségek indokolták, tereplépcső is épült. A fejlesztésnek köszönhető rendezett félsziget és vízpart alakult ki a horgászok és a kirándulók részére. A tó mentén, illetve a félszigeten fából készült pad-asztal garnitúrák, padok, valamint új tűzrakók, hulladékgyűjtők is létesültek, így a baráti társasággal, családdal érkezők is kényelmesen eltölthetik szabadidejüket.

A horgászati élmények fokozása érdekében – a hagyományos tavaszi pontytelepítés mellett – 25 db extra méretű, 5 kg feletti ponty is elengedésre került a fejlesztések átadásakor, melyeket a kifogásukat követően azonnal vissza is kell engedni a jövőben.