Pilisvörösvár látnivalói
Pilisvörösvári bányatavak
Cím
Pilisvörösvár
Bányató utca
47.612249 N, 18.916105 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Web: www.pilisvorosvarihe.hu
Egyesületünk kezelésében a pilisvörösvári öt bányató van, melyek összesen közel 13 ha vízterületet jelentenek. A tavak között két nagyobb (Nagy tó és Pálya tó), valamint három kisebb (Kacsa tó, Kornéli tó és Cigány tó) tó van, melyeket intenzíven telepítünk. Az elmúlt évek telepítései alapján elmondhatjuk, hogy a kifogott halak helyébe mindig ellenőrzött eredetű, jó minőségű halakat telepítünk. Évente kb. 240-260 mázsa halat vásárolunk, tagjaink többségének ízlése és igénye alapján leginkább 2 kg átlag egyedsúlyú pontyot, de évről évre több tíz mázsa vegyes keszegféle, és néhány mázsa ragadozó hal (csuka és süllő) is kerül tavainkba.

A visszafogások kiértékelése alapján elmondhatjuk, hogy tavainkban a ponty különböző korosztályai mellett megtalálható még a korábban betelepített amur, és busa is. Amurból előfordulnak 10 kilogramm feletti példányok, busából pedig nem ritka a 30-40 kilogrammos sem. Majdnem minden tavunkban élnek szürkeharcsák is, bár ez leginkább a két nagyobb tavunkra érvényes.

Tavainkon a ragadozó hal tilalmát minden évben megtartjuk február 15. – április 30 között, a ponty fajlagos tilalma alól viszont évente megkérjük a felmentést. Megfelelő vastagságú és minőségű jégtakaró esetén a lékhorgászat megengedett.