Pilisszentkereszt látnivalói

Szurdokvölgy tanösvény

Cím Pilisszentkereszt külterület 47.684473 N, 18.919477 E
Kapcsolat Web: www.parkerdo.hu
A Dera vagy Kovács–patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör.

A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. A kelet-nyugat irányú, nagyon meredek szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik. A patakban apró rákokat, különböző ízeltlábúakat is megfigyelhetünk. A szurdok geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött dachsteini mészkő formáció vastag padjait, valamint a kőzetrétegek mozgását.

Megközelítés: A pomázi HÉV állomástól rendszeres autóbuszjárat közlekedik Pilisszentkeresztre. A faluból az országos kék turistaút vezet a szurdokba. Közúti csatlakozás a Pomáz-Dobogókői útról a falu előtt található, nagyméretű parkolója a kirándulási szezonban gyakran megtelik.
Szurdokvölgy tanösvény, Pilisszentkereszt Szurdokvölgy tanösvény, Pilisszentkereszt Szurdokvölgy tanösvény, Pilisszentkereszt