Petőfiszállás látnivalói

Rózsafüzéres kálvária

Cím Petőfiszállás külterület 46.622227 N, 19.848345 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A község határában található nyolchektáros erdőben úgynevezett Rózsafüzéres kálvária várja a látogatókat.

Az erdei kálvária létesítésének ötlete dr. Gácsi Zsolt erdőmérnöktől származik, aki az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy a közjóléti beruházás nem titkolt célja, hogy becsábítsák az embereket az erdőbe, közelebb hozzák a fákhoz, az erdőgazdálkodáshoz és talán még az erdészekhez is. És ez fordítva is igaz, hogy az erdőjáró embereket szeretnék közelebb vinni mindahhoz, amit egy kálvária képvisel.

A Pálosszentkúti Erdei Kálvária abban is különbözik a legtöbb kálváriától, hogy nem a szokásos tizennégy stációból áll. Itt egy tízállomásos, úgynevezett Rózsafüzéres kálvária készült, melynek faragott faszobrai az úgynevezett fájdalmas és örvendetes rózsafüzér 5-5 titkát jelenítik meg. A sétálók részletes tájékoztatást olvashatnak a stációkról, illetve arról a fáról is, amiből azt kifaragták. A felhasznált fafajokat metszetek formájában is megszemlélhetik az érdeklődők.

A kálvária arculatterve Sprok Antal keze munkáját dicséri. A stációkat Eőry Krisztián fafaragó készítette. Az erdei kálvária bejárati kapuja olyan mint egy híd, amely a híres polihisztor, Leonardo da Vinci tervei alapján készült.

Az erdei tanösvényekhez hasonlóan a kijelölt sétaútvonal két kilométer hosszú, a látogatók kényelmét tízállásos biciklitároló, padok, asztalok, játszótér és toalett is szolgálja.
Rózsafüzéres kálvária, Petőfiszállás Rózsafüzéres kálvária, Petőfiszállás Rózsafüzéres kálvária, Petőfiszállás