Petneháza látnivalói

Szigeti tanya

Cím Petneháza Szigeti tanya 0160/10 hrsz 48.065409 N, 22.082873 E
Útvonaltervezés
térkép
Lépjen be Ön is a Szigeti Tanya mesés környezetébe !

A Szigeti tanya Petneháza külterületén, egy ötven hektáros magánterületen található. Erdei iskola, quad pálya, lovaglási lehetőség várja a pihenni, szórakozni vágyókat. 15-20 fő részére tudunk egyszerre szállást biztosítani, összkomfortos faházakban és apartmanokban, erdei környezetben. A tanya állatparkjában őshonos házi állatok is megtekinthetőek.

A tanya területén, tavasztól - őszig ( áprilistól - októberig ) Erdei iskola üzemel. 90 gyermeket jurtákban és sátrakban tudunk elszállásolni.
Akik szeretnének többet mozogni, azoknak lehetősége van gyalogtúrákra, lovaglásra, íjászatra és a környék műemlékeinek megtekintésére. Ha inkább a pihenés a céljuk, ajánlunk egy kis pecázást a tavon, lovaskocsikázást, kézműves foglalkozásokon való részvételt - pl. fafaragás - vagy megnézhetik a tanya kis állatkertjében lévő állatokat.

Az Erdei Iskola bemutatása
Az Erdei Iskola és Üdülőpark a Szigeti-tanya területén helyezkedik el. A tanya helyhatóságilag Petneházához tartozik. A településtől 2,5 km-re helyezkedik el keleti irányba. A tanyát a faluval aszfaltos út köti össze. A tanyához tartozó földterületből 50 hektár be van kerítve. A tanyán víz, villany, gáz, sőt még központi szennyvízrendszer is van.
A kövesútról a tanyának 2 bejárata van. Az egyik az egy faragott székelykapu. Itt járnak be a vendégek. A másik az ipari kapu. Ez egy közel 600 négyzetméteres, földbe süllyesztett csarnokhoz vezet. Itt találhatók azok a mezőgazdasági eszközök, gépek, amelyek a földműveléshez és az állattartáshoz és más szolgáltatás elvégzéséhez szükségesek. Itt végzik a javításokat is. A főbejáraton beérve kétoldalt hatalmas sziklakert, tele kaktuszokkal. A bejárattól nem messze helyezkedik el a főépület. Itt kapott helyet az iroda, a szauna, a kantin, a társalgó a kis konyha és a kis fedett medence. Az emeleten magánrezidencia és vendégszobák vannak. Az épülettel szemben látható egy 3 funkciós fedett kemence. Itt lehet üstben főzni, sütni kemencében és füstölni. Itt készül a vendégek számára a kapros lángos. A főépület mellet kezdődik a vizi tanösvény. Egy kis forrás tör a felszinre, majd vízesést láthatunk. A kis patak egy kiépített tölcsértorkolattal folyik a tóba. A patak mentén vízparti növényvilág látható (fűzfa, nád, sás). A tó közepén egy kis sziget, ahová gyaloghídon lehet bejutni. A tóban halak (kárász, keszeg, ponty), mocsári teknős, de nem ritka itt a vidra és a szürke gém sem. A tavon lehet csónakázni is.

A nagy hídon áthaladva az Erdei Iskola épületéhez érünk. Itt található közös foglalkoztató és az ételkiosztó konyha, mely a HCCP normának is megfelel. Az épület előtt nagy téren lakókonténer, lakókocsi, jurták, sátrak és a sortpálya. E mellett a füves sárkányrepülő-tér, ez kisebb gépek fogadására alkalmas. A dombon van mini állatkert. Látható itt kecske, juh, gyimesi racka, szamarak, magyar szürke marhák, bivaly, strucc, pónik, vietnami malacok, őzek. Az állatkerttel szembeni területen 4,5 hektár tele van harci töltésekkel, átrjárókkal, hiszen ez a számháború helyszíne. Itt van az akácosban a méhcsaládok kaptárjai. A dombról visszatérve a fenyőerdő után a vegyes erdőben található a felnőttek számára felállított faházak zuhanyzóval, főzőfülkével. Az akácosban van még 2 lakókonténer és 1 lakókocsi. A faházaktól ha visszatérünk , a tóval szemben van a vizesblokk. A zuhanyzókba a melegvizet növényi hulladékkal fűtött hatalmas kazán adja. A zuhanyzó mellett található egy tolótetős úszómedence. E mögött tárolják azokat a fedett lovas pusztabuszokat, amelyekkel a vendégeket szállítják Vajára a múzeumba, vagy Nyírkarászba a Földvárhoz. A tó mellett van az íjászkatlan is, itt lehet biztonságosan célba lőni. Ha a foglalkoztatótól dél felé haladunk a szedreshez érünk. Ez adja a reggelihez a lekvárt. A szedres után a diós, majd a baromfiudvar következi. A baromfiudvar után a tölgyesben van a mangalicák ólja, a tehenek fejőháza, a lovak karámja, majd a borjak, bikák istállója. A tölgyes után az öreg fengyvesben van a quad pálya. Lovagláshoz a mini shetlanditól a lipicaiig minden korosztály megtalálja a maga méretét.

Az Erdei Iskola 2004 tavaszától működik. Az óvodástól a felnőttekig, a helyi gyerekektől a külföldiig sok-sok vendég örömére. Az iskola rendszeresen besegít hagyományőrző rendezvények lebonyolításába, akár programmal, akár személyi és tárgyi feltételek biztosításával.

A tanya bemutatása során leírt beruházások, felszíni formák, növény- és állatvilág mind a NAT előírásainak, követelményrendszerének figyelembevételével készült.

Tudjuk: A gyerek igazán csak a maga valóságában tudja jól elsajátítani az ismeretanyagot.
Erdei Iskolánk jelmondata: Meglátni. Megcsodálni. Kipróbálni. Megszeretni.
szigati1.webp szigeti2.webp szigeti3.webp